ΕΘΝΙΚΑ

«Χαστούκι» Ισραήλ στον Ερντογάν: Ποια κοινή ΑΟΖ; Καμία συνεργασία με τους Τούρκους

«Χαστούκι» Ισραήλ στον Ερντογάν: Ποια κοινή ΑΟΖ; Καμία συνεργασία με τους Τούρκους

«Η Κύπρος είναι σύμμαχός μας», ξεκαθαρίζει η Ιερουσαλήμ και αγνοεί την χείρα φιλίας που θυμήθηκε εκ των υστέρων να στείλει ο εγκλωβισμένος «σουλτάνος»

Την Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020, μια ισραηλινή ιστοσελίδα, η Israel Hayom έγραψε ότι οι Τούρκοι στέλνουν πάλι μηνύματα… αγάπης και δήθεν άδολης φιλίας στο Ισραήλ.

Με τίτλο «ο έμπιστος του Ερντογάν στέλνει στο Ισραήλ ένα άλλο μήνυμα συμφιλίωσης. Ο Τούρκος πρώην Ναύαρχος Cihat Yayci προτείνει διμερή συμφωνία για τις κοινές αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των δύο χωρών, η οποία θα αφήσει την Κύπρο, σύμμαχο του Ισραήλ, στο βυθό», η ιστοσελίδα έγραψε ότι ο εν λόγω ναύαρχος θα δημοσιεύσει σχετικό κείμενο για το Κέντρο Moshe Dayan, που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Μόλις η είδηση έφτασε στην Ελλάδα, τα κοινωνικά δίκτυα πήραν… φωτιά, με τους «πατριώτες» του πληκτρολογίου και τους γνώστες «Ελληνάρες» των πάντων να στάζουν χολή με χαιρέκακα σχόλια του τύπου, «πάλι χάνουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο», «προδότες Ισραηλινοί», «μας φτύνουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ» και άλλα τέτοια αβάσιμα και χωρίς επιχειρήματα συμπεράσματα.

Πρώτα απ’ όλα, από το κείμενο εξάγεται το συμπέρασμα ότι είναι οι Τούρκοι αυτοί που παρακαλούν για βελτίωση των σχέσεων, εξαιτίας της αδιέξοδης τακτικής που ακολουθούν, του πολιτικού εγκλωβισμού του Ερντογάν και της περιθωριοποίησης από τη διεθνή κοινότητα.

Τι κάνει λοιπόν ο «σουλτάνος»; Τείνει χείρα φιλίας προς τους «εχθρούς» του, με το εβραϊκό κράτος να αποτελεί παραδοσιακά έναν από αυτούς.

Αλλά η Ιερουσαλήμ δεν… μασά! Όπως αναφέρει το hellasjournal.com, το πρώτο και πιο σημαντικό ζητούμενο είναι ότι -αν η Τουρκία επιθυμεί ανταλλαγή πρεσβευτών- πρέπει να στείλει το δικό της στην Ιερουσαλήμ. Αλλά, αν το πράξει, διαγράφει όλη τη λεγόμενη «αραβική και παλαιστινιακή» πολιτική της. Πως θα καταπιεί αυτή την ντροπή ο Ερντογάν; Αδύνατον…

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Όλοι διάβασαν τον τίτλο και όχι το περιεχόμενο του άρθρου της ισραηλινής ιστοσελίδας, η οποία σημειώνει τα εξής, πολύ σημαντικά:
«Όσον αφορά την τουρκική πρόταση, ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν είναι σημείο εκκίνησης (non-starter) [Σ.Σ.: εννοεί σε διάλογο για βελτίωση των σχέσεων]. Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Αυτή τη σημαντική παράγραφο δεν τη διάβασε κανένας. Και αρκέστηκαν μόνο στα λεγόμενα «αρνητικά» του κειμένου. Πρόκειται για αρρώστια.

Δημοσιεύουν ότι γράφεται στα τουρκικά ΜΜΕ ακατέργαστα προωθώντας την τουρκική προπαγάνδα, ενώ θα μπορούσαν τουλάχιστον να άλλαζαν λίγο τους τουρκικούς τίτλους. Η κατάσταση είναι τραγική, πρόκειται για μάστιγα.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θερμό επεισόδιο: Σε ετοιμότητα για άμεσο απόπλου το Π.Ν. - Γιατί είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα