ΕΘΝΙΚΑ

Υπουργείο Άμυνας: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Rafale -«Ψήνεται» η πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra

Υπουργείο Άμυνας: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα Rafale -«Ψήνεται» η πρόταση για τις φρεγάτες Belh@rra

Ιστορική μέρα για την Πολεμική Αεροπορία. Παίρνει σειρά το Ναυτικό. 

Στα γαλανόλευκα βάφονται πλεόν και επίσημα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς (12 μεταχειρισμένα και 6 ολοκαίνουργια).

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, υπογράφηκε το απόγευμα της Δευτέρας (25.01.21) η σύμβαση μεταξύ της Γενικής Διεύθυνης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με την γαλλική αμυντική βιομηχανία Dassault Aviation.

Πρόκειται σαφέστατα για μια σπουδαία συμφωνία που θα προσφέρει εναέρια υπεροχή στη χώρα μας και παράλληλα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αμυντική συνεργασία με μία από τις πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες παγκοσμίως, τη Γαλλία.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη χαρά για την παρουσία της κ. Παρλί στην Αθήνα και χαρακτήρισε την προμήθεια των Rafale ορόσημο στη διμερή συνεργασία. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε περήφανος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και υπογράμμισε ότι το Rafale είναι σημαντικός παράγοντας αεροπορικής υπεροχής, που θα ενισχύσει περαιτέρω την ΠΑ και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει την αμέριστη και διαχρονική στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Παρλί: Σύντομα οι προτάσεις για τις φρεγάτες

Όπως έχουμε αναφέρει, οι Γάλλοι έχουν ενθουσιαστεί από την fast track διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας διακαώς να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα. Για το λόγο αυτό, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί αναφέρθηκε στη νέα βελτιωμένη πρόταση για την αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

«Θα διαβιβάσουμε σύντομα τις προτάσεις για την ανανέωση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», είπε η κ. Παρλί, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την Γαλλίδα υπουργό να επιστρέφει στην Αθήνα φέρνοντας μια νέα πρόταση, όχι απλά βελτιωμένη αλλά συνολική, που θα υπερτερεί των ανταγωνιστών και θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του ελληνικού Στόλου.

Η Φλοράνς Παρλί αναφέρθηκε στο όραμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευτυχισμένη που η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το Rafale.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές προκλήσεις και υπογράμμισε ότι η στενή αμυντική συνεργασία θα συνεχιστεί και το φετινό έτος.

Σε λίγες μέρες θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα τέσσερα γαλλικά Rafale, δύο A400M και ένα A330 MRTT, ενώ η Γαλλία θα συμμετέχει τον Απρίλιο στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ με τέσσερα αεροσκάφη Mirage και οκτώ Rafale.

Παράλληλα προανήγγειλε την παρουσία ελληνικής φρεγάτας στην ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου, όταν το Charle de Gaulle αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ποια θα είναι πρόταση των Γάλλων

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Γάλλοι προτείνουν τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Naval Group αφορά δύο φρεγάτες Behl@rra ελληνικής διαμόρφωσης (Belh@rra Helleniques) και ακόμα δύο Belh@rra γαλλικής, FTI. Η γαλλική πρόταση αγγίζει τα 3,5 δισ. χωρίς τον οπλισμό και αποτιμάται ως δελεαστική από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσον αφορά τη ναυπήγηση των φρεγατών Belh@rra ή μέρη αυτών στα ελληνικά ναυπηγεία, προϋπόθεση που έχει θέσει εξ αρχής η Αθήνα, επισημαίνουμε πως οι Γάλλοι δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν φυσικά υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, έχει φροντίσει να στείλει σαφές μήνυμα προς όλους τις υποψήφιες χώρες και τις πρεσβείες τους πως «όποιος πάρει τις φρεγάτες, θα πάρει και τα ναυπηγεία». Τι σημαίνει αυτό; Πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συμπαραγωγή που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και διασφάλιση της λειτουργίας των ναυπηγείων.

Οι Γάλλοι επίσης μπορούν να αναλάβουν και τον εκσυγχρονισμό των 4 ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, γεγονός που θα ήταν ευχής έργον για το Πολεμικό μας Ναυτικό που θα «κλείδωνε» με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς χρονοβόρους διεθνείς διαγωνισμούς, τόσο την αγορά νέων υπερσύγχρονων πλοίων όσο και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ, δίνοντάς τους ακόμη 20 χρόνια ζωής, τουλάχιστον.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να προταθούν στην Ελλάδα οι Fremm ή οι La Fayette ή συνδυασμό των δύο γαλλικών πλοίων, δηλαδή μία Fremm και δύο La Fayette οι οποίες πρώτα θα έχουν ενισχυθεί με τον οπλισμό που απαιτεί το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.