ΕΘΝΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια - Ερντογάν στην Άγκυρα - Ακολουθεί το τετ-α-τετ με Τσαβούσογλου

Δένδιας - Ερντογάν
Twitter

Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώθηκε. Εν αναμονή των τοποθετήσεων των δυο πλευρών για το περιεχόμενο και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

Στη συνάντηση των δυο ανδρών, έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η διάρκεια της συνάντησης των τριών ανδρών, όπως μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων, ήταν 45 λεπτά.

Θα ακολουθήσει συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον ομόλογό του της Τουρκίας, ενώ όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένονται τοποθετήσεις προς τον Τύπο των δυο υπουργών αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Η συνάντηση των δυο υπουργών, άρχισε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης Δένδια - Ερντογάν.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στην Αθήνα

Η Αθήνα έχει χαμηλές προσδοκίες για την συνάντηση και η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα αξιολογείται ως δύσκολη αποστολή, καθώς χθες ο Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Λίγο πριν από την συνάντηση Δένδια - Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

«Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή καμία τρίτη χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Μπορούμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα μεταξύ μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας και συνέχισε:

«Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, υπήρξε αποκλεισμός της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με την Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι τα ζητήματα που θα συζητηθούν ενδέχεται να μην επιλυθούν με μία κίνηση. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό έδαφος και να λάβουμε μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων μας στη διαδικασία».

Τα μηνύματα που κρύβει η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε σχεδιάσει να μεταβεί στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, η τουρκική ηγεσία απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό να συναντήσει και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε δεκτή την πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο Τούρκος επιδίδονταν σε απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα, ο Ερντογάν απείλησε ανοιχτά την Μεγαλόνησο, διαμηνύοντας ότι τα τουρκικά πλοία είναι έτοιμα να πλεύσουν, αν χρειασθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα υπήρξε έντονη δυσφορία για τις εμπρηστικές δηλώσεις του «σουλτάνου», με ορισμένους μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών να προτείνουν στον κ. Δένδια να αναβάλει το ταξίδι του στην Άγκυρα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι την πρόσκληση την απηύθυνε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, καθιστούσε μάλλον αδύνατη την άρνηση, παρά το ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί επιφυλάξεις και χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επαφές με την τουρκική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, είχε πει ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, ενώ είχε μιλήσει για συμφωνία των δύο χωρών να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες.

Είχε προηγηθεί, όμως, και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Ντμπεϋντά, μέσα από το Παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, όμως η Τρίπολη προς διασφάλιση των συμφερόντων της θα συνομιλήσει με όλες της χώρες της Μεσογείου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι δηλώσεις αυτές της λιβυκής ηγεσίας φέρονται να προκάλεσαν τον έντονο εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου που ζήτησε να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας γνωρίζει καλά ότι ο Ερντογάν είναι έξυπνος πολιτικός και ενδεχομένως να προσπαθήσει με διάφορα επιχειρήματα να πείσει πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ενδεχομένως η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο, να προλειάνει το έδαφος για μια μελλοντική συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο «σουλτάνος» όμως, ενδέχεται να βγάλει από τη φαρέτρα του και τα οικονομικά όπλα, εκμεταλλευόμενος την παρουσία στο ταξίδι του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την οικονομική διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη.

Η παρουσία του κ. Φραγκογιάννη υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο, τονίζουμε και πάλι πως η Αθήνα κρατά, συνειδητά, χαμηλά τις προσδοκίες, αναμένοντας την αναπαραγωγή ορισμένων σταθερών απόψεων εκ μέρους της Άγκυρας. Η συνάντηση των δύο υπουργών είναι επίσης σημαντική και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο τέλος του μήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πόλεμος για τις στολές στην κηδεια- Έξαλλη η βασίλισσα Ελισάβετ