ΕΘΝΙΚΑ

Προσβολές Ερντογάν λίγο πριν πάει στην Κύπρο: «Ειρηνευτική επιχείρηση ο Αττίλας»

Προσβολές Ερντογάν λίγο πριν πάει στην Κύπρο: «Ειρηνευτική επιχείρηση ο Αττίλας»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου -Προειδοποιήσεις  από την Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν 

«Λάδι στη φωτιά», με τις γνώριμες ανιστόρητες και εμπρηστικές του αναφορές, ρίχνει για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αυτή τη φορά χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε συγκεκριμένα για «πιέσεις» και «απειλές» που δέχτηκε η Τουρκία μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση τη Κύπρου». Αυτό συνέβη σύμφωνα με το ίδιο καθώς «υποστηρίξαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τρία ολόκληρα χρόνια δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη που είχαμε ήδη καταβάλει το τίμημά τους, αλλά δεν μας παρέδιδαν και τα αεροσκάφη τα οποία είχαμε στείλει για συντήρηση».

Οι εξοργιστικές δηλώσεις Ερντογάν, έρχονται να συμπληρώσουν το παραλήρημα του αντιπροέδρου του Οκτάι ο οποίος χθες χαρακτήρισε εισβολείς Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους στην Κύπρο.

Ο Οκτάι σημείωσε ότι η χθεσινή επίσκεψή του στην Κύπρο είναι κάτι σαν προετοιμασία για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου, ενώ μεταξύ άλλων υποοστήριξε δε ότι η 20η Ιουλίου (τουρκική εισβολή) είναι μια επέτειος κατά την οποία οι Τουρκοκύπριοι ελευθερώθηκαν ενώ πρόσθεσε ότι οι Τούρκοι της Κύπρου έχουν μια ιστορία αιώνων στο νησί και είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού.

«Ράπισμα» φον ντερ Λάιεν

Την ίδια ώρα, νέο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά η κυρία φον Ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι μπορεί να αναμένει η Κύπρος από την ΕΕ, δήλωσε: «Αυτό που μπορεί να αναμένει η Κύπρος -και είναι το πλέον πολύτιμο κομμάτι- είναι η ενότητα της ΕΕ και η γνώση ότι όλα, και τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, στεκόμαστε στο πλευρό σας».

«Αυτό ήταν κάτι που είχε αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα, απέστειλε πολύ ξεκάθαρα μηνύματα. Οι γείτονές μας ενδιαφέρονται για καλές διμερείς σχέσεις. Αν αυτό είναι το ζήτημα και εμείς ενδιαφερόμαστε για καλές διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και με το βλέμμα στην Τουρκία κατέληξε:

«Θέλω λοιπόν οι γείτονές μας να γνωρίζουν ότι εάν μιλούν σε ένα κράτος μέλος μας, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο, σε οποιονδήποτε τόνο, τότε μιλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Στεκόμαστε στο πλευρό σας. Το ξεκαθάρισα αυτό στη τηλεφωνική συνομιλία που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Οπότε να είστε βέβαιοι ότι έχετε την υποστήριξη ολόκληρης της ΕΕ» ολοκλήρωσέ τη δήλωσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: «Σκότωσε το αγγελάκι μου, να αυτοκτονήσει» - Τα πρώτα λόγια του πατέρα της 6χρονης