ΕΘΝΙΚΑ

DEFEA 2021: Η «μητέρα των μαχών» για τις φρεγάτες – Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι ΗΠΑ για τις HF2

DEFEA 2021: Η «μητέρα των μαχών» για τις φρεγάτες – Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι ΗΠΑ για τις HF2
Lockheed Martin: Η HF2 είναι ένα πολεμικό πλοίο έτοιμο για όλα – προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στα Σπάτα και στο Metropolitan Expo μεταφέρεται η «ναυμαχία» - Αποκαλύπτουν τις προτάσεις τους οι «μνηστήρες» την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες – Τα θετικά και τα αρνητικά της αμερικανικής πρόταση για τις MMSC που τις βάφτισαν HF2 (Hellenic Frigate 2).

Εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε, αναφορικά με το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και μέρες, αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται η μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα μας, η DEFEA 2021, με τις κορυφαίες εταιρείες οπλικών συστημάτων στον κόσμο να παρουσιάζουν στο Metropolitan Expo στα Σπάτα τα επιτεύγματά τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από κοντά με τις κορυφαίες εταιρείες αμυντικών εξοπλισμών παγκοσμίως και κυρίως με τους «μνηστήρες» για τις νέες φρεγάτες.

Όπως είναι λογικό, εξαιτίας της τεράστιας έκτασης που έχει πάρει το θέμα, οι φρεγάτες που σχεδιάζει να αγοράσει η χώρα μας για το Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι προφανές πως στα Σπάτα θα πραγματοποιηθεί τριήμερη «ναυμαχία», με τις κατασκευάστριες εταιρείες να «χτυπιούνται» μπροστά στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους εκπροσώπους του Τύπου, θέλοντας να πείσουν τους πάντες για την ποιότητα και τις δυνατότητες των πλοίων τους.

Όπως έχουμε αναφέρει και αναλύσει στο Newsbomb.gr, όλοι οι υποψήφιοι έχουν να προτείνουν εξαιρετικά πλοία, σε δελεαστικές τιμές και με κορυφαίο εξοπλισμό. Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιταλία φέρονται να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, με τις προτάσεις τους να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Στόλου. Μάλιστα, οι «μνηστήρες» έχουν απαντήσεις και για την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, και για τη ναυπήγηση των νέων πλοίων στην Ελλάδα, αλλά και για την ενδιάμεση λύση.

Αμερικανική αντεπίθεση…

Αν και οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν τα πιο ελκυστικά πακέτα (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία), φαίνεται πως οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, ασκώντας πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και δίνοντας απαντήσεις σε κάθε ένσταση που φέρεται να έχει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Lockheed Martin, μία εκ των κορυφαίων εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε τη Δευτέρα (12/07) στους εκπροσώπους του Τύπου τις φρεγάτες HF2 (Hellenic Frigate 2) όπως ονομάζει πλέον την MMSC (Μulti Mission Surface Combatant).

Οι MMSC είναι η εξέλιξη των LCS, έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνους και πλήρωμα 110 - 130 ατόμων. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μήκος από τις LCS, έχουν ικανά όπλα με προοπτική αναβάθμισης και συνεργάζονται άψογα με τα ελικόπτερα Romeo, επτά από τα οποία έχει ήδη παραγγείλει η χώρα μας. Επίσης, είναι συμβατή και με τα υπόλοιπα πλοία του Στόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οπλισμό, εκπαίδευση και συντήρηση. Με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ (σ.σ. αν τελικά προχωρήσει η συνεργασία με τους Αμερικανούς), το Πολεμικό Ναυτικό θα επιτύχει ομοιοτυπία συστημάτων και οικονομία κλίμακος σε προσωπικό, ενώ θα διευκολυνθεί σημαντικά και η υποστήριξη.

hf2a.jpg
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, είτε πρόκειται για μια αποστολή σε παράκτια περιοχή ή σε ανοικτές θάλασσες, η HF2 την καλύπτει.

Όπως τόνισαν στους δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin, μπορεί η HF2 να είναι η εξέλιξη των LCS ωστόσο, πρόκειται για ένα εντελώς νέο πλοίο, προηγμένο τεχνολογικά και με εξελιγμένα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα. «Δύο γενιές μπροστά από την LCS» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της Lockheed Martin, τονίζοντας πως η HF2 φέρει συστήματα τα οποία θα καλύπτουν απόλυτα τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναφορικά με την κατασκευή των πλοίων, ζήτημα το οποίο απασχολεί την Αθήνα, οι Αμερικανοί γνωστοποίησαν πως η πρώτη φρεγάτα θα κατασκευαστεί σε ιταλικά ναυπηγεία και υπόλοιπες τρεις σε ελληνικά. Όπως επισημάνθηκε, το γεγονός ότι η Ιταλία είναι κοντά με την Ελλάδα θα βοηθήσει στην μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Ιταλούς στους Έλληνες.

«Η φρεγάτα HF2 έχει δυνατότητα μεταφοράς όπλων που θα αποτελέσουν μια πραγματική επανάσταση για την Ελλάδα και θα είναι για τη χώρα ένας πολλαπλασιαστής ισχύος», αναφέρει η LM.

Όσον αφορά το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης, οι Αμερικανοί δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι νέο, έχοντας καταθέσει πρόταση για τις παροπλισμένες από τον αμερικανικό Στόλο φρεγάτες τύπου Perry καθώς και αποβατικά σκάφη τύπου Island.

Όπως είναι προφανές η μάχη κορυφώνεται, με τους «μνηστήρες» να βγάζουν όλα τα όπλα από τη φαρέτρα. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η… ρελάνς των Γάλλων που σύμφωνα με πληροφορίες κρύβουν κι άλλους άσσους στο μανίκι. Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε τι νέο έχει να καταθέσει η Naval Group, η οποία δείχνει να θέλει περισσότερο απ’ όλους τη «δουλειά», έχοντας ομολογουμένως μίας από τις πιο ελκυστικές προτάσεις, αν όχι την πιο ελκυστική για τις φρεγάτες Belh@rra με ενδιάμεση λύση κορβέτες Gowind.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή