ΕΘΝΙΚΑ

Διερευνητικές επαφές: Σε εξέλιξη η συνάντηση στην Άγκυρα-Οι προσδοκίες και το… διάλειμμα για φαγητό

Διερευνητικές Επαφές
Φωτογραφία απο τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθη στην Αθήνα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ώρα Τουρκίας ξεκίνησε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας

Στις 10:56 το πρωί της Τετάρτης πέρασε η ελληνική αποστολή με επικεφαλής των πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη την πόρτα του χώρου στον οποίο διεξάγεται ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα.

Από την τουρκική πλευρά επικεφαλής της αποστολής είναι των συζητήσεων που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΟΡΕΝ στην Τουρκία μετά το πέρας των συζητήσεων που διεκόπησαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, δύο ώρες δηλαδή από την έναρξή τους, για διάλειμμα για φαγητό, θα υπάρξει μια ανακοίνωση από την πλευρά και των δύο χωρών.

Ο τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι σε αυτό τον τρίτο γύρο των διερευνητικών επαφών μέσα στο 2021, η Τουρκία θα ανοίξει όλα τα κεφάλια που θέτει κατά καιρός η Άγκυρα, ανάμεσα στα οποία και οι ισχυρισμοί για μειονότητα και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Παρόλα αυτά και η τουρκική όπως και η ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια ουσιώδης πρόοδος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και νέος γύρος διερευνητικών επαφών πιθανότατα σε έξι μήνες και έδρα, τότε, την Αθήνα.

Σε τεταμένο κλίμα οι διερευνητικές επαφές

Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα διεξάγεται ενώ έχει δημιουργηθεί τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την η Τουρκία να έχει βγάλει ενόχληση μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες Belh@rra και την αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα που οι διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Τουρκίας κάθονται στο ίδιο τραπέζι, οι δηλώσεις από πλευράς αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και οι πράξεις της μόνιμης αντιπροσωπείας των γειτόνων στον ΟΗΕ, διαμορφώνουν ένα σκηνικό που δεν επιτρέπει αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων.

Ήταν δεδομένο, βέβαια, πως η Αθήνα προσέρχεται σε αυτόν τον νέο κύκλο των Διερευνητικών Επαφών κρατώντας «μικρό καλάθι» έχοντας παράλληλα πάγια τακτική και θέση. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το μόνιμο και αδιαπραγμάτευτο «όπλο» της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Τη στιγμή που η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της έντασης, η Αθήνα απαντά με τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί και με σαφή στάση ότι η εθνική κυριαρχία της είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η Τουρκία ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών με επιστολή στον ΟΗΕ

Σε νέα μονομερής πράξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, επαναφέροντας το αίτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, προχώρησε η Τουρκία. Στην Άγκυρα σκόπιμα παραβλέπουν πως η Τουρκία είναι αυτή που διατηρεί το casus belli απέναντι στην Ελλάδα.

Την ώρα που «κλείδωνε» η διεξαγωγή του 63ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών στην άγκυρα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου έστειλε επιστολή με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επαναλαμβάνοντας τα προκλητικά επιχειρήματα της Άγκυρας.

Στην επιστολή, που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «η Τουρκία καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι' αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνει ονομαστική αναφορά για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Ικαρία προσθέτοντας ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες «λόγω της εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Παραλήρημα Τσελίκ για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του AKP, του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε ένα νέο μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων δείχνοντας τις προθέσεις της Άγκυρας.

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας. Είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς, δεν υπάρχει τίποτα για συζήτηση», ανέφερε. Παράλληλα, προχώρησε σε νέες επιθετικές τοποθετήσεις σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις με διάλογο…

«Θα κάνουμε τα πάντα, θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα και θα παλέψουμε για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στη «Γαλάζια Πατρίδα». Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριο, θα πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», σχολίασε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά θέματα, με καλή θέληση από την άλλη πλευρά είναι πιθανό να βρεθεί κοινός τόπος».

Ο Τσελίκ άφησε αιχμές και κατά του Εμανουέλ Μακρόν, προφανώς όχι τυχαία αφού η ενόχληση της Άγκυρας για τη συμφωνία της Γαλλίας με την Ελλάδα τόσο για τις φρεγάτες όσο και για την αμυντική συνεργασία έχει εκφραστεί σε όλους τους τόνους. Όλα αυτά, λοιπόν, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών επαφών και παράλληλα με την αποκάλυψη της επιστολής της Τουρκίας στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία «Αθηνά» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στο ΚΑΤ, με πολλαπλά τραύματα, ο Μένιος Φουρθιώτης

Μπογδάνος για διαγραφή του: Ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις