ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα – Γαλλία: Εκτός συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας

Ελλάδα – Γαλλία: Εκτός συμφωνίας η ΑΟΖ διευκρινίζει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας
AP

Η συμφωνία ορόσημο, η οποία υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου και θεωρήθηκε ευρέως ως το πρώτο βήμα για την επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας στην άμυνα, προβλέπει την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Άρθρο 2 της συμφωνίας.

Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε στην EURACTIV Γαλλίας με γραπτή δήλωση ότι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

«Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη», ανέφερε το υπουργείο.

Παρατίθεται η ακριβής δήλωση του γαλλικού ΥΠΑΜ στα γαλλικά:

Πηγή: euractiv.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνίδα blogger έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού - Η σοκαριστική φωτογραφία που ανέβασε

Τραγωδία στην Πάτρα: Πνίγηκε με το φαγητό - Τον εντόπισε νεκρό η γυναίκα του

Βιασμός στη Ρόδο: Ανωμοτί εξέταση του παππού της 8χρονης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας