ΕΘΝΙΚΑ

Συγκίνηση και υπερηφάνεια για τη στρατιωτική παρέλαση - Όλα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη

Συγκλονιστικές στιγμές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Συγκλονιστικές στιγμές στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Intimenews

Όλα όσα έγιναν στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Λιγό μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ».

Η παρέλαση με τη συμμετοχή πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας έγινε με ηλιόλουστο καιρό, κράτησε μία ώρα και την παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες κατά μήκος της λεωφόρου.

Την παράσταση... έκλεψε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής
Ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής

Από το κόκπιτ του αεροσκάφους, ο πιλότος έστειλε το ακόλουθο μήνυμα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940: «Ελληνίδες, Έλληνες Χρόνια μας Πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή κοίταξε στα μάτια τον εχθρό και αντιστάθηκε, πάλεψε και τελικά νίκησε. Επαληθεύονται τα λόγια του Κωστή Παλαμά πως:"Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα". Χρόνια πολλά Ελλαδα, χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά Μακεδονία».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στον πιλότο είπε τα εξής: «Κύριε Επισμηναγέ, σήμερα τιμάμε όλους εκείνους, που στο έπος του ‘40 αγωνίστηκαν ηρωικά και θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Την ώρα της παρέλασης, εκτός από τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης και το ιστορικό Supermarine Spitfire της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροπλάνο- θρύλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί.

Εντυπωσιακή ήταν και ελεύθερη πτώση των αλεξιπτωτιστών με την ελληνική σημαία. Για πρώτη φορά φέτος, μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση, δύο αλεξιπτωτιστές της Ομάδας Ελεύθερων Πτώσεων έκαναν εντυπωσιακή ελεύθερη πτώση από στρατιωτικό ελικόπτερο, κρατώντας μια ελληνική σημαία, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Ξεχωριστή στιγμή, ήταν και αυτή που τα ΟΥΚ καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.

Παράλληλα, ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης -και με αφορμή τις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα η χώρα μας- τόνισε ότι «ενώ δεν απειλούμε κανέναν, δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε.

«Το έπος του 1940 μας διδάσκει πόσα μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πήρε συγκινημένη την ελληνική σημαία από τον αλεξιπτωτιστή.

Η ΠτΔ παρλαμβάνει την ελληνική σημαία
Η ΠτΔ παρλαμβάνει την ελληνική σημαίαIntimenews

Την παρέλαση παρακολούθησαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κ.ά.

Ενθουσιασμός για τους αλεξιπτωτιστές που παρέδωσαν τη γαλανόλευκη στην ΠτΔIntimenews

ΠτΔ: «Το έπος του '40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι»

«Το έπος του ' 40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» και υπογράμμισε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή».

Υπερηφάνεια και συγκίνησηIntimenews

«Η επέτειος του "ΟΧΙ" είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας».

Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από την παρέλαση
Εντυπωσιακό στιγμιότυπο από την παρέλασηIntimenews

28η Οκτωβρίου: Ποιος είναι ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής που πέταξε με το F-16

«Έκοψαν» την ανάσα οι ελιγμοί που πραγματοποίησε σήμερα το F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», στη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο cockpit βρισκόταν ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, ο οποίος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2010 υπηρετεί στην 340 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, οι 1.300 εξ αυτών είναι σε αεροσκάφη F-16.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

28η Οκτωβρίου: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα» από τον πιλότο της ομάδας Ζευς

28η Οκτωβρίου: Ποιος είναι ο Επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής που πέταξε με το F-16 «ΖΕΥΣ» (vid)

Φώφη Γεννηματά: Τα δάκρυα των φίλων της κόρης της - «Δεν ξέρω πώς θα αντέξει να το ξεπεράσει αυτό»