ΕΘΝΙΚΑ

Μπάιντεν – Ερντογάν: Ποια προσέγγιση; «Κατσάδα» και ανώμαλη προσγείωση για τον «σουλτάνο»

Ερντογάν Μπάιντεν
Ο κ. Μπάιντεν σε αντίθεση με την προηγουμένη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ηγέτη τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, δεν χαρίστηκε.
AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χαρίστηκε στον Ερντογάν – Τα… άκουσε ο Τούρκος πρόεδρος για S-400, Συρία, ανθρώπινα δικαιώματα – Ντρίμπλα για τα F-16. 

Αδιαμφισβήτητα, η Τουρκία αποτελεί μια χώρα με εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση. Αυτό της το πλεονέκτημα την έχει καταστήσει ισχυρό σύμμαχο επί δεκαετίες για τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ

Τα τελευταία όμως χρόνια η Άγκυρα επιδεικνύει μία αναθεωρητική συμπεριφορά που επανειλημμένα έχει εκθέσει τις καλές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ, έχει απωλέσει πλέον μεγάλο ποσοστό της εμπιστοσύνης τους και σήμερα έχουμε φτάσει να συζητάμε ακόμα και για μία πιθανή ρήξη των σχέσεων αυτών. Συνεχείς προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπόγειος ρόλος στη Μέση Ανατολή, στενότατες σχέσεις με τους τζιχαντιστές του ISIS, παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επιδείνωση των σχέσεων με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φίμωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ένας κατάλογος που αντί να μικραίνει, μεγαλώνει συνεχώς.

Ο καιροσκοπισμός που διακρίνει την τουρκική κυβέρνηση αποδεικνύεται πλέον περίτρανα. Η λογική της τουρκικής ηγεσίας «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» πλέον δεν είναι αποδεκτή. Η τουρκική ηγεσία είναι πλέον έκθετη απέναντι στο διεθνή παράγοντα, με τη Δύση πλέον να εκφράζει ευθέως την αμφισβήτησή της και τη Ρωσία να αντιλαμβάνεται πως η αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν συγκρούεται με βασικά ρωσικά συμφέροντα σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης και του Νοτίου Καυκάσου.

Το εναντίον του κλίμα το εισέπραξε σαφώς ο Τούρκος κατά τη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ήταν μια συνάντηση η οποία επιβεβαίωσε το βαθύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του καθεστώτος Ερντογάν, την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις δυτικές Αρχές και αξίες, αναδεικνύοντας τον «ύποπτο» και επικίνδυνο ρόλο της Άγκυρας σε μια σειρά κρίσεων, όπου η στάση της Άγκυρας ήταν σαφώς απέναντι από τα συμφέροντα της Δύσης.

Ο κ. Μπάιντεν σε αντίθεση με την προηγουμένη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ηγέτη τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, δεν χαρίστηκε, θέτοντας μια σειρά ζητήματα τα οποία καίνε τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να προσπαθεί από την πλευρά του να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο πως η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι πράξεις όμως και τα λεγόμενα της τουρκικής ηγεσίας όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται πως έχουν βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αρνείται εντέχνως ακόμα και την πώληση όπλων στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε – όπως αναμενόταν – να συζητήσει το θέμα των μαχητικών F-16, λαμβάνοντας ωστόσο μια απάντηση που σε καμία περίπτωση δεν περίμενε από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τζο Μπάιντεν, όχι μόνο δεν «τσίμπησε» στο τουρκικό αίτημα για τα μαχητικά, αλλά προχώρησε και σε… ντρίμπλα, παραπέμποντας τον Ερντογάν στις… προβλεπόμενες διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό; Έγκριση της πώλησης όχι μόνο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από το Κογκρέσο και την Γερουσία, όπου υπάρχει σαφώς αντιτουρκικό κλίμα. Με απλά λόγια, «πόρτα» στον Ερντογάν για αμερικανικά F-16.

Από την ατζέντα δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων S-400, με τον Μπάιντεν να διαμηνύει πως πρέπει να στείλει πίσω στη Μόσχα το σύστημα καθώς, όπως τονίσθηκε και από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου μετά την συνάντηση, είναι ζήτημα που επηρεάζει όλο το φάσμα των σχέσεων των δυο χωρών.

Μεγάλο «αγκάθι» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αποτελεί και το ζήτημα της Συρίας. Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν για παράταση δυο ετών της εξουσιοδότησης για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ. Δυο περιοχές στις οποίες είναι γνωστή και δηλωμένη η έντονη διαφωνία των ΗΠΑ για κάθε τουρκική παρέμβαση, καθώς στη Συρία στρέφεται εναντίον των συμμάχων τους των Κούρδων του YPG και στο Ιράκ απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Τέλος, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Μπάιντεν εξάλλου να έχει ταυτιστεί πολιτικά με την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Από την άλλη πλευρά βεβαίως, έχουμε τις σκοτεινές μορφές των Ερντογάν και Μπαχτσελί, δύο προσώπων ταυτισμένων απόλυτα με την αυταρχικότητα, την καταπίεση και την ανελευθερία.

Η αλήθεια είναι πως η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν ανέδειξε και πάλι το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Ουάσιγκτον ωστόσο στέλνει μηνύματα στο τουρκικό καθεστώς πως δεν θέλει να διαρραγούν πλήρως οι σχέσεις των δύο πλευρών. Αν και αρχίζει να πλήττει ευθέως τα τουρκικά συμφέροντα, τόσο με την υπόθεση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank όσο με την παράνομη κράτηση του Οσμάν Καβαλά και τη συμμαχία με Σύρους Κούρδους, η Ουάσιγκτον πράττει περισσότερο νουθετώντας τον Τούρκο πρόεδρο παρά με διάθεση ρήξης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ανεχτεί παραβατικές συμπεριφορές που θα θέσουν άμεσα σε κίνδυνο τα συμφέροντά της, όπως ακριβώς στην Ανατολική Μεσόγειο, θέμα για το οποίο, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δεν ειπώθηκε κάτι κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τάσος Ξιαρχό: Έδωσε σημεία ζωής με μήνυμα στο TikTok – «Θέλει κότσια η αυτοκτονία»

«Πόλεμος» για το τραγούδι του Βασιλακόπουλου: Οι αναρτήσεις Πολάκη, Ακρίτα και η Ανίτα Πάνια

Μέγκαν-Χάρι: Γιατί οι πλούσιοι και διάσημοι γείτονές τους στην Καλιφόρνια μετακομίζουν άρον άρον