ΕΘΝΙΚΑ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δώσει την ακριβή απάντηση στον Τσαβούσογλου για τα νησιά

Προκόπης Παυλόπουλος
Ο τέως ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.
InTime / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 22 Δεκεμβρίου 2021 στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη, είχε ήδη βάλει στη θέση του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα ζητήματα που εγείρει για τα ελληνικά νησιά.

Σε έξαρση είναι η τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εγείρει ξανά ζητήματα για τα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για αποστρατικοποίηση αλλά και θέτοντας θέματα για την υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική διπλωματία έχει απαντήσει σε όλους τους τόνους, ωστόσο, είναι άξιο αναφοράς να θυμίσουμε ότι τις απαντήσεις είχε δώσει ήδη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας στις 22 Δεκεμβρίου στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, είχε κάνει σαφές πως «Η Άγκυρα προσπαθεί να αυξήσει τις διαφορές. Η διαφορά είναι μια. Το είπε ξεκάθαρα και ο κ. Δένδιας. Αυτή είναι η εθνική μας θέση. Η ακριβής, εθνική, θέση είναι αυτή που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών», εξαίροντας τη στάση που είχε κρατήσει ο υπουργός Εξωτερικών απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα.

«Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο θαλάσσιες ζώνες, όπως το κάνει και ο κ. Δένδιας. Είναι δυο οι περιπτώσεις, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός. Η ορθή ορολογία, για να αποτρέψουμε τα γεγονότα που είχαν δημιουργηθεί της Μαδρίτης και του Ελσίνκι, όταν είχαν γίνει τα λάθη μετά τη νύχτα των Ιμίων, διορθώσαμε τα λάθη, έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία. Την οριοθέτηση της νησιωτικής, όχι της χερσαίας, υφαλοκρηπίδας. Είναι η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και ποια είναι η ΑΟΖ που μας ανήκει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Καμία άλλη διαφορά δεν υπάρχει με την Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με πιθανή προσφυγή στη Χάγη, είχε ξεκαθαρίσει πως «Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα δικαιώματα εντός αυτής είναι στενός πυρήνας κυριαρχίας που έχει εξαιρεθεί από τη δικαιοδοσία της Χάγης. Στη Χάγη δεν πάμε για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Στο συνυποσχετικό, λοιπόν, θα λέγεται ότι κι αν ακόμα δεν έχουμε επεκτείνει τα ναυτικά μίλια, διατηρούμε το δικαίωμα. Η Χάγη δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα να προσδιορίσει».

Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είχε προσθέσει ότι: «Η Τουρκία δεν θέλει να πάει στη Χάγη. Εμείς για αυτό το ζήτημα, θέλουμε. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να προσφύγουμε στη Χάγη για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, διότι έχουμε σύμμαχο την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, η οποία θεωρεί ότι όλα τα νησιά – είτε κατοικούνται, είτε έχουν αυτόνομη οικονομική δραστηριότητα – έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με ομολογία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης αυτό ισχύει και για το Καστελόριζο για το οποίο εγείρει ζητήματα κατά καιρούς η Τουρκία».

Δείτε ξανά όλη τη συνέντευξη του κ. Παυλόπουλου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η προπαγάνδα της Τουρκίας, η σκληρή απάντηση της Αθήνας και το «χαστούκι» από ΗΠΑ