ΕΘΝΙΚΑ

Ο Τούρκος θεολόγος που είπε την αλήθεια: Έχουμε σύνδρομο κατωτερότητας - Η ατάκα για την Αγιά Σοφιά

αγια Σοφιά
Η συνέντευξη Τούρκου θεολόγου αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα για την Αγιά Σοφιά.
InTime / ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΡΙΝ ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ

Στη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί στάθηκε Τούρκος θεολόγος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως κατέδειξε το σύνδρομο κατωτερότητας της Τουρκίας.

Στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» μίλησε ο Τούρκος θεολόγος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας, Τζεμίλ Κιλίτς. Θα περίμενε κανείς να υπάρξει στήριξη στις επιλογές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις πρακτικές που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο κ. Κιλίτς είπε το προφανές! «Κανείς δεν χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπάρχουν αρκετοί τόποι λατρείας στην Κωνσταντινούπολη», σχολίασε και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, εκθέτοντας τις πρακτικές του Τούρκου προέδρου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Με την Αγία Σοφία ο πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Κιλίτς ακόμα και αν το κεμαλικό διάταγμα, που μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο το 1935, ακυρωθεί, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καταργηθεί εντελώς η λειτουργία του μουσείου. «Εάν οι δικαστές κρίνουν ανενεργό το κεμαλικό διάταγμα -το οποίο υποθέτω- η Αγία Σοφία θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως τζαμί. H κυβέρνηση δεν οφείλει να καταργήσει εντελώς το μουσείο. Μπορεί να το αφήσει ανοιχτό στους τουρίστες αλλά το κτίσμα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για προσευχή σε ειδικές περιστάσεις ως τζαμί».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα «πατήσει» στο δεδικασμένο που υπάρχει από τη Μονή της Χώρας, η οποία το 2017 μετατράπηκε με ανάλογες διαδικασίες σε τζαμί, ενώ σημείωσε πως η δική του άποψη είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει μουσείο. Μάλιστα, ως ειδικός σε θέματα Ισλάμ και τουρκικής ιστορίας, ο κ. Κιλίτς είπε μεγάλες αλήθειες για τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει σύνδρομο κατωτερότητας απέναντι στον δυτικό κόσμο. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος θεολόγος εξήγησε πως δεν έχουν βάση ούτε οι ισχυρισμοί όσων υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν βάδισε στα χνάρια του Μωάμεθ Β’ με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

«Ο Σουλτάνος Μωάμεθ Β' διατήρησε την εκκλησία. Διατήρησε το όνομα του κτίσματος. Δεν κατέστρεψε τις χριστιανικές τοιχογραφίες κα τα μωσαϊκά, αλλά πέρασε από πάνω τους μια επίστρωση βερνικιού. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ δεν ήταν Ταλιμπάν! Ήθελε να προστατεύσει και να διατηρήσει την Αγία Σοφία», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών ανήγαγε την τύχη της Αγίας Σοφίας σε ζήτημα τουρκικής κυριαρχίας απορρίπτοντας κάθε ένσταση από το εξωτερικό. Τι σχέση έχει η Αγία Σοφία με την κυριαρχία της Τουρκίας; Ο ισλαμικός κόσμος έχει σύνδρομο κατωτερότητας έναντι της Δύσης. Η Τουρκία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Εδώ και 300 χρόνια είναι αδύναμη: πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά. Για τον λόγο αυτό οι Τούρκοι θέλουμε να βγαίνουμε μπροστά. Αλλά έτσι ξεγελάμε μόνο τον εαυτό μας».

Τέλος, ο κ. Κιλίτς υπογράμμισε πως η απόφαση του Ερντογάν πάρθηκε με γνώμονα την αύξηση της δημοφιλίας του στον ισλαμικό κόσμο. «Στην αντίληψη του ισλαμικού κόσμου τρεις είναι οι τόποι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας: η Κάαμπα στη Μέκκα, το τέμενος Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ και η Αγία Σοφία», ήταν τα λόγια του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.