ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό - Τατάρ: Μήνυμα «δύο κρατών» με αφορμή την επέτειο Σχεδίου Ανάν

Κυπριακό - Τατάρ: Μήνυμα «δύο κρατών» με αφορμή την επέτειο Σχεδίου Ανάν
"Υπάρχουν δύο ξεχωριστά "κράτη" στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια. Αυτά είναι τόσο ριζωμένα που δεν είναι πλέον δυνατό να συγχωνευτούν κάτω από μια στέγη» λέει ο Τατάρ
ΚΥΠΕ

Κυπριακό: Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ τοποθετήθηκε για την επέτειο των δημοψηφισμάτων για το Σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, στα τελευταία 18 χρόνια το ψευδοκράτος ενισχύθηκε και οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό με μια νέα, φρέσκια ματιά.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, οι Τουρκοκύπριοι παρέμειναν αντιμέτωποι με ένα «κόλπο» που στρεφόταν κατά της τ/κ κοινότητας και της Τουρκίας. Ακόμη, «οι Τουρκοκύπριοι που είπαν ‘ναι’ (στο δημοψήφισμα) τιμωρήθηκαν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι που είπαν ‘όχι’ ανταμείφθηκαν.»

Ο κ. Τατάρ άσκησε κριτική στο διεθνή παράγοντα για τον ρόλο του στο Σχέδιο Ανάν και ανέφερε ότι την περίοδο του Σχεδίου Ανάν «ο τουρκοκυπριακός λαός έπραξε το καθήκον του και πραγματοποίησε παραχωρήσεις ακόμα και στο ζήτημα της κυριαρχίας». Παρόλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον Τ/κ ηγέτη, δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τ/κ την ώρα που οι Ε/κ εντάχθηκαν στην ΕΕ.

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την γνωστή θέση του για το ζήτημα των εγγυήσεων αναφέροντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κάτι τέτοιο (η κατάργηση των εγγυήσεων) να συμβεί στην Κύπρο, καθώς η μόνη μας εγγύηση είναι ότι η εγγυήτρια δύναμη της Τουρκίας και ο στρατός της ως αποτρεπτική δύναμη». Από την οπτική γωνία του Τ/κ ηγέτη, τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

«Σε τελική ανάλυση, αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη, η κυριαρχία και η ελευθερία» του ψευδοκράτους ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής:

«Μετά από τόσα χρόνια αγώνα, δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε μπάλωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο δρόμος μας αυτός της πολιτικής των δύο ισότιμων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά "κράτη" στην Κύπρο εδώ και 60 χρόνια. Αυτά είναι τόσο ριζωμένα που δεν είναι πλέον δυνατό να συγχωνευτούν κάτω από μια στέγη».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε επίσης, την θέση ότι πλέον δεν υφίστανται περιθώρια συνεννόησης στην βάση της φόρμουλας της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό: Δεν θα κινηθεί φύλλο μέχρι τις τουρκικές εκλογές