ΕΘΝΙΚΑ

Παίζουν με τη «φωτιά» οι Τούρκοι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο με 168 παραβιάσεις

Παίζουν με τη «φωτιά» οι Τούρκοι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο με 168 παραβιάσεις
Τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (27/04) πάνω από το Αρχιπέλαγος είναι πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα της προκλητικής Τουρκίας

«Χτύπησαν» κόκκινο οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Το χαρτί της έντασης με την Ελλάδα «παίζει» ο Ερντογάν προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα στο εσωτερικό του καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει την Προεδρία.

Εν μέσω λοιπόν της ουκρανικής κρίσης και την ώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας νοιώθει αναβαθμισμένος ως συνομιλήτής και των δύο εμπλεκομένων προκαλεί κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο που δεν σταμάτησε ούτε την περίοδο του Πάσχα.

Παρά τις δεσμεύσεις Ερντογάν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βόσπορο να πέσουν οι τόνοι 41 υπερπτήσεις, 168 παραβιάσεις και δυο εμπλοκές ήταν το χθεσινό μεταπασχαλινό «δώρο» της Άγκυρας στην Αθήνα που αναγκάστηκε να απαντήσει με διάβημα διαμαρτυρίας.

Τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (27/04) πάνω από το Αρχιπέλαγος είναι πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα της προκλητικής Τουρκίας, με την κατάσταση να θυμίζει σαφώς συνθήκες «θερμού» επεισοδίου.

Από νωρίς το πρωί οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στις 21:00 το βράδυ οι Τούρκοι συνέχιζαν να πετούν πάνω από νησάκια του Αιγαίου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος. Πιο συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια.

Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια.

Ακολούθησε μπαράζ υπερπτήσεων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις 20:37 πάνω από τη Σύμη και λίγο αργότερα πάνω από τη Ρόδο, την Κω, τη Χάκη, τη Νίσυρο και τη Στρογγύλη, ενώ στη συνέχεια ξαναπέρασε πάνω από τη Σάμο. Ακολούθησε στις 21.07 υπερπτήση πάνω από το Πρασονήσι και στις 21:14 και 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Οι καθημερινές μαζικές παραβιάσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση «NATO Tiger Meet».

Οι ακρίτες στο Newsbomb.gr

Ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, o δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης, και ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, μίλησαν στο Newsbomb.gr για την τουρκική προκλητικότητα που επιμένει με θράσος σε κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Δήμαρχος Λειψών: «Δεν φοβόμαστε τίποτα εμπιστευόμαστε την πολεμική αεροπορία»

Σχετικά με το ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που πραγματοποίησε, την Τετάρτη 27 Απριλίου, υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς μίλησε ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, στο Newsbomb.gr.

«Τουρκικές παραβιάσεις έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης και το απόγευμα. Πετούσαν αρκετά χαμηλά, ήταν πάνω από τα κεφάλια μας, τα είδαμε με γυμνό μάτι», δήλωσε για τις σημερινές υπερπτήσεις ο δήμαρχος Λειψών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που καθιστά επικίνδυνη την υπόθεση είναι ότι κάνουν αδέξιους χειρισμούς.

«Εμείς δεν ανησυχούμε, έχουμε εμπιστοσύνη στην Πολεμική μας Αεροπορία. Ούτε οι κάτοικοι ανησυχούν», είπε τονίζοντας ότι είναι ενοχλητικό να έρχονται πάνω από τον οικισμό τόσο προκλητικά.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η αυξανόμενη προκλητικότητα είναι «στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού που παίζει η Τουρκία για να στρέψει το ενδιαφέρον της αλλού έτσι ώστε να μείνει μακριά από τα εσωτερικά της προβλήματα. “Σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει”, εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα εμπιστευόμαστε απόλυτα τους πιλότους μας»

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Τα δικά μας αεροσκάφη τα αναγνωρίζουμε. Όταν πρόκειται για αερομαχίες ο ήχος είναι δεκαπλάσιος. Ακούγεται πάρα πολύ δυνατά».

Σε ερώτηση για τον αν η Τουρκία προκαλεί μόνο από αέρος ή και από θαλάσσης, ο ίδιος είπε: «Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει προκλήσεις από την θάλασσα καθώς στους Λειψούς το λιμάνι βλέπει προς την ενδοχώρα και όχι προς την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο σπουδαίο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας και των πιλότων μας, ο δήμαρχος εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του, την εμπιστοσύνη και την υπερηφάνια τους για τα «γεράκια» της HAF: «Γνωρίζω προσωπικά κυβερνήτες και χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, νιώθω σιγουριά και υπερηφάνεια τους ξέρω και τους εμπιστεύομαι. Πρέπει όλοι να τους στηρίζουμε, δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί όταν ο εχθρός μας βρίσκει αδύναμους επωφελείται, τα παραδείγματα από την ιστορία είναι πολλά ένα από αυτά είναι η Κύπρος».

Δήμαρχος Φούρνων Κορσεών: «Δεν θα πατήσουν Τούρκοι στα ελληνικά νησιά»

Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Δημήτρης Καρύδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr σχολίασε το γεγονός λέγοντας ότι: «Η τουρκική προκλητικότητα είναι συχνό φαινόμενο, βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητα μας. Το έχουμε συνηθίσει, ανά δύο μέρες πετούν τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νησί. Εμείς δεν φοβόμαστε, το πρόβλημα είναι ότι τώρα που ανοίγει η τουριστική περίοδος δεν είναι ωραίο θέαμα για τους τουρίστες».

Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την απεριόριστη εμπιστοσύνη του στην Πολεμική Αεροπορία λέγοντας: «Εγώ αυτό που έχω να πω σε όλους τους Έλληνες είναι να μην φοβούνται! Αν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν οι Ακρίτες το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν. Με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν θα πατήσουν Τούρκοι στα ελληνικά νησιά».

Δήμαρχος Οινουσσών: «Είμαστε ένα με την Πολεμική Αεροπορία»

Με αφορμή τις τουρκικές υπερπτήσεις που έλαβαν χώρα την Τετάρτη πάνω από τις Οινούσσες ο κ. Γιώργος Δανιήλ μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Γίνονται αρκετά συχνά υπερπτήσεις. Δεν φοβόμαστε, είμαστε συνηθισμένοι στις εναέριες παραβιάσεις. Απλά μας ενοχλεί αυτή η συμπεριφορά».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα με τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είμαστε υπερήφανοι για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό που δίνουν το παρόν».

Τέλος, ο κ. Δανιήλ ανέφερε ότι «οι κάτοικοι των Οινουσσών αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα, καθώς οι υπερπτήσεις είναι κάτι που επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια και κατά κάποιο τρόπο το έχουν συνηθίσει».

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ελλάδα διώχνει την Τουρκία από την Tiger Meet - Ακυρώνεται η πρόσκληση