ΕΘΝΙΚΑ

Εύφημος μνεία για τους Έλληνες Αξιωματικούς που γλίτωσαν από τραγωδία τον αλεξιπτωτιστή του C-130

Εύφημος μνεία για τους Έλληνες Αξιωματικούς που γλίτωσαν από τραγωδία τον αλεξιπτωτιστή του C-130

Απονομή ευφήμου μνείας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σε Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Την Πέμπτη (5/5), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απένειμε την Ηθική Αμοιβή της «Ευφήμου Μνείας» σε δέκα Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών, για την εξαίρετη απόδοση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού τους έργου στις 13 Απριλίου 2022.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 και κατά την διάρκεια ρίψεως Αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφος C-130 στη Ζώνη Ρίψεως Τερσεφάνου Λάρνακας, τα εν λόγω στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης εφάρμοσαν άμεσα και επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες για την αντιμετώπιση κατάστασης ανάγκης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επάνοδο συρόμενου Αλεξιπτωτιστή εντός του αεροσκάφους.

Η τελετή έλαβε χώρα στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στην οποία παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Διοικητής ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής ΔΑΥ Αντιπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης και ο Διοικητής ΓΕΣ/ΔΕΔ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος.

Πώς η εκπαίδευση και η ψυχραιμία έσωσαν τον αλεξιπτωτιστή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο αλεξιπτωτιστής επιχείρησε την πτώση ωστόσο, ο εξωτερικός σάκος που έφερε δεν αποχωρίστηκε από τον στατικό ιμάντα που βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα ο Έλληνας καταδρομέας να αιωρείται για μερικά λεπτά στο κενό. Ο λόγος που δεν αποχωρίστηκε ο σάκος παραμένει άγνωστος, με την αστοχία υλικού να είναι η πιθανότερη αιτία.

Τόσο ο αλεξιπτωτιστής όσο και τα μέλη του αεροσκάφους ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με συντονισμένες ενέργειες τράβηξαν και πάλι τον αλεξιπτωτιστή στο αεροσκάφος. Όπως είδαμε και στο βίντεο, η ψυχραιμία εντός του αεροσκάφους είναι παροιμιώδης, με τα στελέχη να τραβούν άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια τον καταδρομέα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πριν από το άλμα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την αποστολή των καταδρομέων αλλά και για τους κανόνες ασφαλείας, τονίζεται ότι μπορεί να συμβεί αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη και δίνονται σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπισή της, ενώ ο κάθε καταδρομέας έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτές τις καταστάσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η οποία συμβαίνει 4 -5 φορές το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσο για το τι θα γινόταν αν τελικά δεν είχε αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο αυτή η έκτακτη περίπτωση... θα κοβόταν ο ιμάντας και αλεξιπτωτιστής θα χρησιμοποιούσε το εφεδρικό αλεξίπτωτο.