ΕΘΝΙΚΑ

Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»: Το Newsbomb.gr στη Σκύρο – Απόβαση Ελλήνων και Αμερικανών κομάντο

Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος»: Το Newsbomb.gr στη Σκύρο – Απόβαση Ελλήνων και Αμερικανών κομάντο
Λευτέρης Παρτσάλης

Ενισχύεται ακόμα περισσότερο η αμυντική συνεργασία Αθήνας - Ουάσινγκτον – Λεπτό προς λεπτό από το Newsbomb.gr η αποβατική ενέργεια στο νησί της Σκύρου.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, Ελλάδα και ΗΠΑ στέλνουν ακόμα ένα μήνυμα ενίσχυσης της αμυντικής τους συνεργασίας.

Με την Τουρκία να συνεχίζει να παίζει «ύποπτα» παιχνίδια στην πλάτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, διατηρώντας στενές σχέσεις με τη Ρωσία εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα μας αποδεικνύει λόγω και έργω πως αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Άλλωστε, με τις εξελίξεις να γίνονται πλέον απρόβλεπτες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενδυναμώνει συνεχώς τις στρατηγικές συμμαχίες με χώρες - «κλειδιά», που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα μελλούμενα.

Όπως έχουμε πει, ο Μάιος είναι μήνας - «φωτιά» για τις Ένοπλές Δυνάμεις, με συνεχείς ασκήσεις σε όλη την Επικράτεια και με τις δραστηριότητες να έχουν μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Παράλληλα, τα σενάρια προσαρμόζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που αναδύονται από τα σύγχρονα εμπόλεμα μέτωπα, ενώ τα στελέχη καλούνται να είναι απολύτως αφοσιωμένα σε κάθε τους ενέργεια, είτε πρόκειται για εθνικές ασκήσεις, είτε για διμερείς, είτε για πολυμερείς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται για μια ακόμη χρονιά και η άσκηση Alexander the Great 2022 με τη συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, μαζί με τους SOF των ΗΠΑ έχουν «σφραγίσει» την περιοχή μεταξύ Μαγνησίας και Σκύρου κάνοντας επίδειξη ισχύος και στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές συμμαχίες και Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεχή επαγρύπνηση.

Το Newsbomb.gr δίνει το «παρών» και στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2022», καλύπτοντας όλες τις δράσεις και μεταφέροντας την αποφασιστικότητα, το ζήλο και το υψηλό φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη σημασία της συνεργασίας με την πανίσχυρη Αμερική.

Δείτε εικόνα από την άσκηση

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση

Σήμερα, 17 Μαΐου, πραγματοποιείται το τελικό σενάριο της άσκησης στο νησί της Σκύρου, όπως έχει σχεδιαστεί από Έλληνες και Αμερικανούς Επιτελείς και προβλέπει την ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Καθοριστικό ρόλο στην αποβατική ενέργεια αναμένεται να παίξουν τα ελικόπτερα Chinook, τα οποία με τη μέθοδο του Helocasting θα βγάλουν από το εσωτερικό τους κομάντο με τις λέμβους Zodiac. Φυσικά από αέρος, θα παρέχουν δυναμική υποστήριξη τα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, ελέγχοντας κάθε κίνηση και καλύπτοντας συνεχώς τους πεζοναύτες μέχρι να φτάσουν στη στεριά. Από τα ελικόπτερα αναμένεται και καταρρίχηση με τη μέθοδο του Fast rope.

Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, τις χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις θα συνδράμουν ελληνικά μαχητικά από τις κοντινές Πολεμικές Μοίρες της Νέας Αγχιάλου και της Λάρισας.