ΕΘΝΙΚΑ

Μέγας Αλέξανδρος 2022: Απόβαση - μήνυμα Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών στην καρδιά του Αιγαίου

Μέγας Αλέξανδρος 2022: Απόβαση - μήνυμα Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών στην καρδιά του Αιγαίου
Newsbomb.gr/Λευτέρης Παρτσάλης

Το Newsbomb.gr και στην απόβαση της Σκύρου - Μήνυμα αποφασιστικότητας και συνεργασίας από τις Ειδικές Δυνάμεις.

Φωτορεπόρτερ: Λευτέρης Παρτσάλης

Με το καθεστώς Ερντογάν να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, με εκβιασμούς σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, η χώρα μας απαντά με ουσιώδεις ενέργειες που αποδεικνύουν ότι αποτελεί παράγοντα ασφαλείας στην περιοχή και πιστό σύμμαχο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Με δεδομένη τη βούληση της αμερικανικής ηγεσίας για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την απόφαση για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2022», που διεξήχθη στις ακτές της Μαγνησίας και τη Σκύρο, αποτελεί την επιβεβαίωση της εμβάθυνσης μιας εξαιρετικά σημαντικής συνεργασίας για τη χώρα μας.

Παράλληλα, η συνεκπαίδευση των επίλεκτων ανδρών των δύο χωρών επιβεβαιώνει πως το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για Ειδικές Δυνάμεις στα αμερικανικά πρότυπα, με πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και Μέσα, στέφεται με απόλυτη επιτυχία, με την «αφρόκρεμα» των Ενόπλων Δυνάμεων να εντυπωσιάζει σε κάθε της παρουσία.

Η άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2022» συνεχίστηκε σήμερα, 17 Μαΐου, με μια άκρως εντυπωσιακή αποβατική ενέργεια στο πανέμορφο νησί της Σκύρου, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών, με τους Έλληνες και τους Αμερικανούς πεζοναύτες να αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά στην πράξη το άριστο επίπεδο συνεργασίας τους.

Το σενάριο της τελικής ενέργειας στην Σκύρο προέβλεπε την ανακατάληψη περιοχής του νησιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων, με την άσκηση να εξελίσσεται σε 4 στάδια. Αρχικά αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν άλμα στην καθορισμένη περιοχή πραγματοποιώντας αναγνώριση. Ακολούθησε στο δεύτερο στάδιο η εκκαθάριση της περιοχής από τους άνδρες των ΟΥΚ, ενώ στο τρίτο στάδιο Έλληνες κ Αμερικανοί πεζοναύτες πραγματοποίησαν το κύριο και καθοριστικό μέρος της απόβασης. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της πολύ σημαντικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού αποβίβασε στην παραλία της Σκύρου τα μηχανοκίνητα τμήματα, με άρματα μάχης -τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα- να ολοκληρώνουν την ανακατάληψη της περιοχής.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του Newsbomb.gr:

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» και στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2022». Ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος μετέφερε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο, ενώ ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος μετέδωσε Live μέσα από το Facebook του Newsbomb.gr, τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Σκύρο.

Δείτε την ολόκληρη την άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2022», όπως την μετέδωσε Live μόνο το Newsbomb.gr:

Καθοριστικό ρόλο στην αποβατική ενέργεια έπαιξαν τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, με τα Chinook να μεταφέρουν και να «ρίχνουν» με απόλυτη ακρίβεια τους αλεξιπτωτιστές.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες του φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Λευτέρη Παρτσάλη:

Παράλληλα, κάθ' όλη τη διάρκεια της απόβασης, από αέρος, παρείχαν δυναμική υποστήριξη τα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, ελέγχοντας κάθε κίνηση και καλύπτοντας συνεχώς τους πεζοναύτες μέχρι να φτάσουν στη στεριά. Από ελικόπτερο του αμερικανικού ναυτικού πραγματοποιήθηκε και καταρρίχηση με τη μέθοδο του Fast rope, ενώ στα ανοιχτά βρισκόταν πάντοτε το πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, USS Arlington.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες του φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Λευτέρη Παρτσάλη:

Πέρα από το επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος 2022», το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η εν λόγω άσκηση αποτελεί σαφέστατα και μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ένα ακόμα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, σε μια σειρά από ασκήσεις σε όλη την Επικράτεια, ενώ επισημαίνουμε πως και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν εκφράστηκε η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.