ΕΘΝΙΚΑ

Φλερτάρει με την έξοδο από το ΝΑΤΟ η Τουρκία;

Φλερτάρει με την έξοδο από το ΝΑΤΟ η Τουρκία;

Η δυσμενής θέση εις την οποία έχει περιέλθει ο Τούρκος πρόεδρος καθώς καταποντίζεται η δημοφιλία του στο εσωτερικό της χώρας του, τον οδηγεί σε αλλοπρόσαλλες κινήσεις και στην αναζήτηση εχθρών/φαντασμάτων για να καλύψει την προσωπική του ανεπάρκεια

Οι καθημερινές επιθέσεις του εναντίον των «εχθρών» της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο κατά της Ελλάδας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μέρα με τη μέρα προσπαθεί να στήσει έναν ευρύ αντιαμερικανισμό στο εσωτερικό της χώρας του ήδη από την εποχή του περιβόητου πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε να στηθεί το 2016 και το οποίο ο ίδιος είχε χρεώσει στη CIA, στις ΗΠΑ και στους γκιουλενιστές.

Με πρωτοφανή πονηριά εμφανίζει ως μεγάλους εχθρούς του τουρκικού λαού τους Γάλλους και τους Αμερικανούς, όσους δηλαδή στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Σε χθεσινή εκδήλωση του κόμματός του στην επαρχία Κιζίλτζαχαμάμ, άπλωσε ένα νέο αφήγημα, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων της Τουρκίας σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου αλλά και που «άφησαν» την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Στο κάδρο έβαλε μάλιστα και τη Γαλλία. Όπως είπε, σε καμία από αυτά δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα. Αφορμή είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Ανεξαρτησία ή θάνατος»

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα επίσης σε όσους βάλλουν κατά της Τουρκίας -εντός και εκτός- πως η μοίρα τους θα είναι ίδια με εκείνη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

«Η μοίρα όσων είναι τυλιγμένοι σε σάπια κοχύλια δεν θα είναι διαφορετική από τη μοίρα όσων λειτούργησαν υπό καθεστώς κηδεμονίας όταν ξεκίνησε ο αγώνας στη Σαμψούντα το 1919».

Για πρώτη φορά μάλιστα εκστόμισε ένα απίστευτο σύνθημα που φανερώνει σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται: «ο δρόμος μας είναι είτε ανεξαρτησία ή θάνατος». Γίνεται ξεκάθαρο ότι με τέτοιες δηλώσεις εξαφανίζεται κάθε ευρωπαϊκή ή δυτική προοπτική της γείτονος.

«Αυτοί που επιτίθενται στον Αδελφό σας και στη Λαϊκή Συμμαχία είναι στην πραγματικότητα εχθροί του ιδανικού μας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία και την ίδια την Τουρκία», επισήμανε.

«Όσοι επιτίθενται στον Ερντογάν, επιτίθενται στην Τουρκία» Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την διεθνή κοινότητα για δυσπεψία, επειδή η Τουρκία γιγαντώνεται και συνέδεσε τον εαυτό του με το μέλλον της Τουρκίας ωσάν να πρόκειται για ελέω Θεού μονάρχης: «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να προχωράμε στο μονοπάτι που εμείς γνωρίζουμε».

Ωμός εκβιασμός για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα της αλλαγής στάσης στο ΝΑΤΟ, λέγοντας τώρα ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας, αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας», κάτι που δεν είχε πει ποτέ μέχρι σήμερα ο ίδιος. Υποστήριξε τέλος ότι «το σύστημα που έχει χτίσει η Δύση για να προστατεύσει την δική της ασφάλεια και ευημερία καταρρέει».

Αν και το σενάριο της αποχώρησής του από το ΝΑΤΟ δεν έχει ισχυρές πιθανότητες, δεν θα πρέπει να αγνοείται, ακόμα κι αν εντάσσεται στα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα του Ερντογάν.

Εν έτει 2022 ο Ερντογάν μιλά με όρους Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προσπαθεί να επιβάλλει τη δική του ατζέντα και τους δικούς του όρους στο ΝΑΤΟ και στην Ε. Ε.

Λογικά μιλώντας η Δύση πρέπει να είναι έτοιμη και γι' αυτό το σενάριο, να αλλάξει δηλαδή στρατόπεδο ο Ταγίπ Ερντογάν και να προσδεθεί στο άρμα της... Αναστολής, όπως το οραματίζεται ο ίδιος.