ΕΘΝΙΚΑ

Οικονόμου στο Newsbomb: Προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό το ξέρουν όσοι φωνάζουν

Οικονόμου στο Newsbomb: Προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό το ξέρουν όσοι φωνάζουν
 Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

 Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στη νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας με νέα υπερπτήση πάνω από την νήσο Κίναρο μετά από ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr καθώς διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα έχει την ικανότητα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό το γνωρίζουν ιδιαίτερα όσοι φωνάζουν το τελευταίο διάστημα» υπονοώντας την Άγκυρα.

Όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου «η ελληνική κυβέρνηση ασκώντας μια εξωτερική πολιτική αρχών έχει καταφέρει να ενισχύσει και το κύρος και την απήχηση των απόψεών της παντού. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία όλες τις προκλήσεις».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα «δεν θα μπει σε ανταγωνισμό με λεκτικές αντιπαραθέσεις». Η ουσία είναι, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, ότι «οι σύμμαχοι και εταίροι καταδικάζουν τις προκλήσεις της Τουρκίας. Η ουσία είναι ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και τους συμμάχους με το μέρος μας και έχουμε την ικανότητα να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό το γνωρίζουν ιδιαίτερα όσοι φωνάζουν το τελευταίο διάστημα».

Το μήνυμα Οικονόμου ήρθε λίγα λεπτά μετά τη νέα πρόκληση της Τoυρκίας με την αποστολή μη επανδρωμένου αεροσκάφους να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, επιμένοντας στην επικίνδυνη πρακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 11.25 το πρωί της Δευτέρας (06/06), ένα τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το νησάκι της Κινάρου στα 19.000 πόδια με την ελληνική αεράμυνα να βάζει στον στόχο από την πρώτη στιγμή, ενώ ελληνικά μαχητικά περιπολούν συνεχώς στο Αρχιπέλαγος.

Μητσοτάκης στο Reuters: Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της

Πριν από λίγα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αστυπάλαια και στα πλαίσια συνέντευξής του στο Reuters απάντησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στη γείτονα με αφορμή την επίσκεψή του σε ακριτικά νησιά των Δωδεκανήσων και αν επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία: «H Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, ρητορική αναθεωρητισμού και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας.

Εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας, και στο ΝΑΤΟ, δηλώνουν το προφανές: ότι έχουμε δίκιο και ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δει κανείς το ζήτημα, πέρα από αυτά που λέμε εμείς».