ΕΘΝΙΚΑ

Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί – Ζητεί μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ

Νέο παραλήρημα Μπαχτσελί – Ζητεί μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ
Ο Μπαχτσελί θέλει μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ASSOCIATED PRESS

Ο Μπαχτσελί θέλει μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Συνεχίζονται οι παραληρηματικές κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Την σκυτάλη από τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου πήρε σήμερα ο ακροδεξιός ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος πρότεινε να ανακηρύξει η Τουρκία μονομερώς ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας πρόταση να κατατεθούν και χάρτες στον ΟΗΕ.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης (14/6), ο ακροδεξιός πολιτικός ζήτησε να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια «δικαιοδοσία» της Τουρκίας, ανακηρύσσοντας δηλαδή μονομερώς ΑΟΖ σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Μάλιστα ο ανέλυσε και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως είναι δικά της, ενώ παράλληλα ζήτησε και την κήρυξη NAXTEX διαρκείας στην περιοχή.

Ο Μπαχτσελί συμπλήρωσε ότι η Τουρκία, εν συνεχεία θα πρέπει να χαρτογραφήσει τους ναυτικούς χάρτες στη Θάλασσα των Νήσων, δηλαδή στο Αιγαίο, «που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία».

Σε τελικό στάδιο, είπε, ότι θα πρέπει να καταγραφεί αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.