ΕΘΝΙΚΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Ελλάδα ανησυχεί για το Abdulhamid Han

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Ελλάδα ανησυχεί για το Abdulhamid Han
Νέες αναφορές στην Ελλάδα από τον Ερντογάν
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανήσυχη λόγω των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου, Abdulhamid Han, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πράξη, να μην τράβηξε στα άκρα το σκοινί με το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο – καθώς έδωσε εντολή για να διεξάγει έρευνες το Abdulhamid Han σε τουρκικά χωρικά ύδατα – πλην όμως κάθε φορά που μιλά δεν χάνει την ευκαιρία να στρέψει τα βέλη του προς την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη (11/08) ανέφερε πως η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η Ελλάδα είναι «ανήσυχη» αφού η Τουρκία έστειλε νέο πλοίο γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ενώ ανέφερε πως η Άγκυρα αποδεικνύει την ισχύ της με τα τέσσερα γεωτρύπανα και τα δυο σεισμογραφικά πλοία.

Το δεδομένο είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος αρχικά «ανέκρουσε πρύμναν» για την περιοχή όπου θα δράσει το Abdulhamid Han. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό φαίνεται πως έπαιξε η παρέμβαση των ΗΠΑ, οι οποίες την ημέρα της τελετής καθέλκυσης του πλοίου ενημέρωσαν την Άγκυρα για την έναρξη συζητήσεων για το πρόγραμμα των F-16.

Αυτά, είναι τα τωρινά δεδομένα καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος για τις προθέσεις αλλά και τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το «παιχνίδι» του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο καλά κρατεί και δεν θα αποτελέσει έκπληξη μια νέα αλλαγή πλεύσης, τόσο του ίδιου όσο και κυριολεκτικά του Abdulhamid Han, η οποία θα πυροδοτήσει νέο κύκλο εντάσεων και θα ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο στα ύψη στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.