ΕΘΝΙΚΑ

Θέλει ο Στόλτενμπεργκ να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει  

Θέλει ο Στόλτενμπεργκ να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει   
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συνεχίζει ακάθεκτος το φιλοτουρκικό του έργο μέχρι να αποχωρήσει (επιτέλους) από την θέση του αφού σε λίγο καιρό λήγει η θητεία του

 

Ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με το νέο κρεσέντο φιλοτουρκισμού! Ο Νορβηγός πολιτικός μη τηρώντας πλέον ούτε τα προσχήματα, ανάλαβε ούτε λίγο ούτε πολύ τον ρόλο «μεσάζοντα» για την πώληση όπλων στην Τουρκία, «κλείνοντας» τα μάτια στη διαχρονική τουρκική επιθετικότητα, που επί των ημερών του στην ηγεσία της Συμμαχίας είναι σε μόνιμη έξαρση, και αδιαφορώντας προκλητικά για τις ελληνικές πρωτοβουλίες προς εταίρους και συμμάχους να μην πωλούν αμυντικό εξοπλισμό στους γείτονες καθώς τον στρέφουν εναντίον μας. Κάθε φορά βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην αγκαλιά της Άγκυρας ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις του καθεστώτος Ερντογάν με τον οποίο συνεργάζεται άψογα εντός και εκτός ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ με αφορμή τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης του με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, έδωσε συγχαρητήρια στη Στοκχόλμη που θα άρει το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και επιτέλους θα της παρέχει εξοπλισμο!

«Όλοι συμφωνούμε για την σημασία του μνημονίου που υπέγραψαν η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία και για την ανάγκη αντιμετώπισης των δικαιολογημένων ανησυχιών της Τουρκίας. Καλωσορίζω τα μεγάλα, σταθερά βήματα που κάνει η Σουηδία για να εφαρμόσει το τριμερές μνημόνιο, βάζοντας τέλος στους περιορισμούς για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, ενισχύοντας σημαντικά τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου του PKK και εργαζόμενη για τον κοινό μηχανισμό εφαρμογής σε ζητήματα όπως οι εκδόσεις (καταζητουμένων) και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» ήταν τα λόγια του, ξεχνώντας ίσως μόνο να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του για την επιτυχημένη άσκηση πίεσης στη Σουηδία προς όφελος της Τουρκίας…

Στην Τουρκία θα πανηγυρίζει το καθεστώς Ερντογάν

Έχοντας αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις Στόλτεμπεργκ, ο Κρίστερσόν δήλωσε πως «είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στη συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας και κάνουμε ό,τι μπορούμε, όσο πιο σύντομα μπορούμε για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων».

Η δέσμευση της Σουηδίας για τήρηση της συμφωνίας του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, έγινε αντικείμενο διθυραμβικών δημοσιευμάτων στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όπως και η «πλάτη» που έβαλε ο Στόλτενμπεργκ. Και μπορεί η Ελλάδα να θέτει συνεχώς θέμα τερματισμού του εξοπλισμού της Τουρκίας από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι είναι δυνατό όσο στην ηγεσία της Συμμαχίας βρίσκεται ο συγκεκριμένος κύριος.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει στη Γερμανία έξι υποβρύχια Type 214 κλάσης «Reis» (αν και στη Γερμανία ακούγονται πλέον φωνές για «πάγωμα» της πώλησης), έχει συμφωνήσει με την Ισπανία για την κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου και ενός υποβρυχίου, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως έχουμε επισημάνει ο Στόλτενμπεργκ για όσο διάστημα υπηρετεί στο ΝΑΤΟ, από το 2014 και μέχρι σήμερα (αφού έχει πάρει δυο χρόνια παράταση), έχει καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής, αλλά και σε επίπεδο διπλωματικών πιέσεων προς την Ελλάδα. Μάλιστα αρκετοί τον χαρακτηρίζουν «βοηθό» του Ερντογάν, λόγω της στήριξης που παρέχει εντός του ΝΑΤΟ στον Τούρκο πρόεδρο. Στην Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης αφού όσες φορές χρειάστηκε στήριξε τις ακρότητες της Άγκυρας είτε με μεσοβέζικες δηλώσεις, είτε με το μασάζ που παρείχε στον Ταγίπ Ερντογάν για να μην φύγει από τη Νοτιοανατολική Συμμαχία, όπως απειλούσε. Όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο… Το παρελθόν του σημερινού γραμματέα του ΝΑΤΟ είναι ολίγον έως πολύ θα έλεγα, θολό.

Το παρελθόν του Στόλτενμπεργκ

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο απερχόμενος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ (ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες η θητεία του), από το 1979 ως το 1981, ήταν δημοσιογράφος στην αριστερίστικη εφημερίδα Arbeiderbladet. Στη συνέχεια από το 1985 ως το 1989 έγινε ο αρχηγός της Εργατικής Ένωσης Νεολαίας Νορβηγίας, καθαρά αριστερών αποκλίσεων και κατόπιν εργάστηκε ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Στατιστικής της Νορβηγίας και ως ωρομίσθιος εκπαιδευτής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1990 και 1992, που ήταν και κρίσιμο λόγω της κατάρρευσης που συντελείτο στο σοβιετικό μπλοκ, είχε αναβαθμιστεί κομματικά και ήταν επικεφαλής της οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Όσλο. Εκείνη λοιπόν την κρίσιμη περίοδο, οι κακές γλώσσες λέγουν ότι τον έπιασαν να έχει τακτικές επαφές και στενές σχέσεις με έναν Σοβιετικό διπλωμάτη που ήταν πράκτορας της KGB. Όπως διαπιστώθηκε είχε επαφές μαζί του μέχρι την κατάρρευση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, λίγο πριν το 1990. Το όνομα μάλιστα του Γενς Στόλτενμπεργκ συνδέθηκε εκείνη την εποχή με τον κωδικό: “Steklov”. Αυτά έχουν γραφτεί στο παρελθόν στο νορβηγικό Τύπο και δεν έχουν διαψευσθεί. Γίνεται αντιληπτό ότι είναι άνθρωπος «ειδικών αποστολών» και δεν ήταν διόλου τυχαία η στήριξη που είχε όλα αυτά τα χρόνια από το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ…