ΚΟΣΜΟΣ

Σταθακόπουλος-Σεισμός: Κούρδοι και Σύροι πρόσφυγες τα θύματα – Πώς θα το εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν

Σταθακόπουλος-Σεισμός: Κούρδοι και Σύροι πρόσφυγες τα θύματα – Πώς θα το εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν

Ο γνωστός Νομικός-Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος σκιαγραφεί στο newsbomb.gr την τεράστια τραγωδία που πλήττει την Τουρκία έπειτα από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα θύματα, που θα ανέλθουν δυστυχώς σε πολλές χιλιάδες, στην πλειοψηφία τους δεν είναι Τούρκοι. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δε, θα επιδιώξει να αποκομίσει οφέλη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περιοχή, γεωπολιτικά, η οποία προσαρτήθηκε στο τουρκικό κράτος από τη Συρία πρόσφατα, το 1939, κατόπιν αλλοίωσης του πληθυσμού με εποίκους και στη συνέχεια δημοψηφίσματος, εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το Ντιγιάρμπακιρ δε, και όλη η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας που επλήγη από τον σεισμό, αποτελεί κυρίως την εστία των Κούρδων -πρόκειται φυσικά για πολίτες τουρκικής υπηκοότητας, αλλά κουρδικής καταγωγής. Η περιοχή δε αυτή θεωρείται διαχρονικά εχθρική προς την κεντρική διοίκηση του κράτους.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, στην περιοχή υπάρχουν επίσης τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες. Όσοι δεν ζουν ακόμα σε καταυλισμούς, προμηθεύτηκαν με όσα χρήματα είχαν κατοικίες, οι οποίες κατασκευάστηκαν πολύ βιαστικά, ώστε να στεγάσουν πολύ κόσμο, πουλήθηκαν πολύ ακριβότερα από όσο αξίζουν και, τελικά, κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι με το ξέσπασμα του Εγκέλαδου.

Άρα, τα θύματα, εκτός από Κούρδοι ντόπιοι, σε μεγάλο αριθμό θα είναι και Σύροι πρόσφυγες που ζούσαν εκεί, μάλλον προσωρινά, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης λόγω του πολέμου στη χώρα τους.

Πώς θα εκμεταλλευθεί ο Ερντογάν την τραγωδία

Κατά τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά αυτό το τραγικό γεγονός, εν όψει των εκλογών. «Ήδη μπαίνουμε στη διπλωματία των σεισμών, και αυτό θα σπάσει λίγο τον πάγο με τους ηγέτες της Δύσης που στέλνουν βοήθεια αλλά και με την Ελλάδα», αναφέρει, και εκτιμά:

«Ο Ερντογάν θα εμφανιστεί εκεί με… τσάγια -αυτό θεωρείται φιλευσπλαχνία στην Τουρκία – θα πει ότι μας έτυχε κάτι άσχημο αλλά όλοι μας βοηθούν, άρα δεν είμαστε απομονωμένοι. Βοηθήστε κι εμένα να ξαναβγώ κυβέρνηση για να ολοκληρώσω τα προγράμματα που έχω εξαγγείλει και να ανοικοδομήσω την περιοχή».

Θα εμφανίσει, δηλαδή, τον εαυτό του σαν τον σωτήρα που εμφανίζεται πάνω από τα συντρίμμια και προσφέρει τη βοήθειά του.

«Λόγω διαφορετικού αξιακού κώδικα του τουρκικού λαού σε αυτές τις καταστάσεις, αυτό θα είναι προς όφελος του -μην περιμένετε να δεχτεί ιδιαίτερη κριτική, όπως θα συνέβαινε εδώ, σχετικά με τις κρατικές ευθύνες και τις πρόχειρες κατασκευές των σπιτιών εκεί -αν κατηγορηθεί κάποιος, αυτός θα είναι οι εργολάβοι που δεν έκαναν σωστή δουλειά και έφαγαν τα χρήματα», εκτιμά.

Το αφήγημα, θα είναι, κατά τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, ότι ναι μεν σκοτώθηκαν πολλοί, αλλά «χάρη σε εμάς, τόσο πολλοί είναι αυτοί που τελικά διασώθηκαν και έζησαν»…

Δείτε τη συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο Newsbomb.gr:

Σχετικές ειδήσεις