ΕΘΝΙΚΑ

«Απασφάλισε» ο Μενέντεζ κατά Τουρκίας: Δεν αξίζει να πουλήσουμε σε αυτή τη χώρα F-16

Μενέντεζ
AP

Ο φιλέλληνας Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ προχώρησε σε νέο «ράπισμα» κατά της Τουρκίας, με αφορμή την πώληση των F-16

Παρά την αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συναινετική διάθεση που επιδεικνύει η Άγκυρα σε όλα τα πεδία μετά τους φονικούς σεισμούς, o Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Γερουσίας ΗΠΑ, παραμένει ανήσυχος για τη μεσοπρόθεσμη τουρκική στρατηγική και καλεί τον Λευκό Οίκο ν’ ανακρούσει πρύμναν στο θέμα της πώλησης των F-16.

Όπως δήλωσε: «Πώς θα αποκαλούσατε μία χώρα; Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας»;

Ο Άντονι Μπλίνκεν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Νομίζω ότι θα την αποκαλούσα έναν δύσκολο σύμμαχο», με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να προσθέτει: «Λοιπόν, εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω πως σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16».

Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος διεθνολόγος, επισημαίνει πως: «Ξέρετε η Τουρκία δεν άλλαξε εξωτερική πολιτική, υπάρχει βέβαια μια ύφεση, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Μενέντεζ περιμένει να δει διάρκεια, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει διάρκεια στις κινήσεις αυτές της Τουρκίας».

Λίγο αργότερα πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην ανάγκη πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία, με τον Α. Μπλίνκεν να αναφέρει: «Η κυβέρνηση είναι υπέρ της πώλησης των F-16, αλλά να μην χρησιμοποιηθούν για ενδο-νατοϊκές διαπραγματεύσεις».

Την ίδια ώρα και επιχειρώντας να ενεργοποιήσει το ισλαμιστικό ακροατήριο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζει την ασεβή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, λέγοντας: «Λέω σε κάποιους “Αγία Σοφία” και καταλαβαίνουν από πού ξεκινήσαμε και πού ήρθαμε. Αλλά όταν λέω “Αγία Σοφία”, υπάρχουν και εκείνοι που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς πορευόμαστε με όσους μας κατανοούν όταν λέμε “Αγία Σοφία”».

Καθώς η επιλογή του HDP να μην κατεβάσει υποψήφιο λειτουργεί εμμέσως υπέρ του συνασπισμού των έξι, ο Ερντογάν ανησυχεί περισσότερο και κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα ως συνεργάτη τρομοκρατικών οργανώσεων και αναφέρει: «HDP ίσον PKK. Το HDP ισούται με YPG/PYD. Πάντα το λέγαμε αυτό. Ποια είναι η θέση του CHP σε αυτή την εξίσωση».