ΕΘΝΙΚΑ

Ο Νίκος Δένδιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εκατοντάδες Άραβες στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στην ΕΑΒ

Ο Νίκος Δένδιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Εκατοντάδες Άραβες στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στην ΕΑΒ

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε στο Άμπου Ντάμπι χθες, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεΐχη Abdullah bin Zayed al Nahyan.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε, επίσης χθες, τη Διπλωματική Ακαδημία των ΗΑΕ, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Nickolay Mladenov και τον Αναπληρωτή Διευθυντή Dr Mohammed AL Dhaheri.

Σήμερα, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, ο Έλληνας Υπουργός κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο Ηρώων στο Άμπου Ντάμπι και εν συνχεία συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ για τις Αμυντικές Υποθέσεις, Mohammed Ahmed Al Bawardi.

Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η ισχυρή φιλία των δύο κρατών και η στρατηγική αμυντική σχέση, η οποία εδράζεται στην Κοινή Διακήρυξη Ευρείας Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος - ΗΑΕ, όπως και η κοινή επιθυμία για την εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Κόλπου, καθώς και η συνεργασία για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας και σταθερότητας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

Υπογραμμίσθηκε ακόμη η σημασία της προώθησης στενότερης συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Προτεραιότητα είναι η δημιουργία οικοσυστήματος στον αμυντικό τομέα, μέσω του οποίου θα αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της αμυντικής βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών – ερευνητικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τεχνολογίες αιχμής.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Βρίσκομαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ ως Υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά βέβαια από πολλές επισκέψεις που έχω κάνει ως Υπουργός Εξωτερικών, με την προηγούμενη ιδιότητά μου.

Η επίσκεψή μου έχει να κάνει με την εφαρμογή, την υλοποίηση της συμφωνίας που είχα υπογράψει με τον Σεΐχη Αμπντάλα για τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Είχα την ευκαιρία χθες να συναντήσω κατ’ αρχάς τον Λουίτζι Ντι Μάιο, παλιό μας φίλο και γνώριμο, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, τώρα Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη του Κόλπου, ο οποίος με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εν συνεχεία συνάντησα τον Υπουργό Εξωτερικών Σεΐχη Αμπντάλα και σήμερα θα συναντήσω τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας, καθώς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

H συμφωνία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Εκατοντάδες στρατιωτικοί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Πολύ σημαντική επένδυση έχει γίνει από τα Εμιράτα στον Αυλώνα, για τη διαβίωση αυτών των στελεχών. Προσβλέπουμε, όμως, σε μία ακόμα ευρύτερη συνεργασία, στις πολλές κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως των Αεροποριών των δύο χωρών, αλλά και στη δημιουργία και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως προσπαθούμε με το Ισραήλ, ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τις συνεργασίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές».