ΕΘΝΙΚΑ

Νταβούτογλου: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει σαν την Τουρκία

Νταβούτογλου: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει σαν την Τουρκία

Το δάχτυλο προς τη χώρα μας κουνάει για ακόμα μία φορά η Τουρκία, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα και να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Σε συνέχεια των ωμών παρεμβάσεων στα εσωτερικά της χώρα μας που έκαναν οι Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της, αυτή τη φορά ήταν η "σειρά" του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να κάνει υποδείξεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος διπλωμάτης, σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας σε ότι αφορά την προστασία των μειονοτήτων προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Είναι "ευρύτερα και κοινά αποδεκτή η πρόοδος που έχει κάνει η Τουρκία στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", συνεπώς αν η Ελλάδα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο θα "βοηθούσε", όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Τα όσα είπε στη συνέχεια είναι στον ίδιο τόνο, καθώς είπε με έμφαση πως η θέση των Ελλήνων στην Τουρκία είναι μετά τις μεταρρυθμίσεις πιο σημαντική από αυτή των "ομογενών" τους, όπως χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης. Επέμεινε όμως να μιλά για διακρίσεις εις βάρος των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης που όπως είπε δεν μπορούν να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες, ενώ έκανε λόγο και για μειονότητα στα Δωδεκάνησα που δε μπορεί να ασκήσει τα θρησκευτικά της δικαιώματα.

Η αντίδραση πάντως του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας ήταν στο ίδιο επίπεδο, με τον Έλληνα εκπρόσωπο κ. Κωνσταντίνο Κούτρα να τονίζει σε δήλωση του πως, ξεκαθαρίζοντας πως μια απλή σύγκριση της κατάστασης ανάμεσα στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου με τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης αρκεί για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Μάλιστα, ο κ.Κούτρας τόνιζε πως αυτό απεικονίζεται και σε μια απλή παρατήρηση για το ποια μειονότητα ακμάζει και το ποια έχει όλα αυτά τα χρόνια συρρικνωθεί.