Κυπριακό: Πιάνουν δουλειά οι διαπραγματευτές σε Αθήνα και Άγκυρα

Κυπριακό: Πιάνουν δουλειά οι διαπραγματευτές σε Αθήνα και Άγκυρα

Υπόγειες διεργασίες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό καταγράφονται ραγδαίες..

Από σήμερα πιάνουν δουλειά οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, οι οποίοι θα έχουν σήμερα επαφές σε Άγκυρα και Αθήνα, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου και αναμένεται να θέσει τα θέματα των εγγυήσεων, των εποίκων, το εδαφικό και την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του ο κ. Οζερσάϊ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιο Μητσιάλη.

«Η ασυμφωνία στην Κύπρο δεν μπορεί να λυθεί μόνο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων», δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «μέρος της είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις και από αυτή την άποψη, η πραγματοποίηση αυτών των επισκέψεων είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός υγιούς διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών».

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής είπε πάντως ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα γίνει διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα και πως στο τέλος της ημέρας, το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια φόρμουλα συμφωνηθεί προβλέπεται επώδυνη για τον ελληνισμό και θα χρειαστούν μεγάλες θυσίες για να καταστεί βιώσιμη. Δεν πρέπει να βιαστούμε όμως, καθώς μένει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν -διά δημοψηφίσματος- οι ίδιοι οι Κύπριοι, τουλάχιστον οι Ελληνοκύπριοι.

Διαβάστε επίσης: 

Αύριο σε Άγκυρα και Αθήνα οι συναντήσεις για το Κυπριακό

Νέες συναντήσεις διαπραγματευτών για το Κυπριακό

«Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί εθνική γραμμή σε Κυπριακό και Μακεδονία»

Βουλή: Ενημέρωση από Βενιζέλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Το Κυπριακό συζητά στην Τουρκία Αμερικανός αξιωματούχος

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ρώσου Πρέσβη

Λάβρος ο Καμμένος από την Κύπρο για την κοινή διακήρυξη

Για το Κυπριακό συνομίλησαν τηλεφωνικά Ομπάμα-Ερντογάν