ΕΘΝΙΚΑ

Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης

Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης

Τον αρχιμανδρίτη Κλεόπα Στρογγύλη, ο οποίος υπηρετούσε ως ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βοστόνη, εξέλεξε παμψηφεί μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.


Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με δήλωσή του συνεχάρη τον νέο μητροπολίτη, σημειώνοντας ότι «ευχόμεθα εις αυτόν την εξ ύψους δύναμιν και χάριν κατά την διαποίμανση των ενοριών της Μητροπόλεώς του, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Σουηδία, τη Δανία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να επισκιάζη τον νεοεκλεγέντα μητροπολίτην εις την νέαν αυτού διακονία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο νέος μητροπολίτης Κλεόπας Στρογγύλης γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1966 όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του και κατόπιν έγινε δεκτός με υποτροφία στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή απ' όπου αποφοίτησε το 1984.

Ακολούθως, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1988. Συνέχισε επί διετία στο ίδιο πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές σπουδές στο Κανονικό Δίκαιο και έκανε μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Durham της Αγγλίας.

Το 1994 απέκτησε επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στη θεολογία, με την ανώτατη διάκριση, από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης. Κατόπιν, πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το 1996 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1989 και πρεσβύτερος το 1992, ενώ του απονεμήθηκε και το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης, υπηρέτησε ως προσωπικός γραμματεύς του μητροπολίτη Μεθοδίου.

Αμέσως μετά διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Μητρώου του Ελληνικού Κολεγίου-Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και επίκουρος καθηγητής Πατερικών Σπουδών, διδάσκοντας επί τριετία στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής.

Τον Δεκέμβριο του 1996 διορίστηκε ιερατικός προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα της Νέας Υόρκης, όπου υπηρέτησε μέχρι το 2004.
Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη συνέχεια, διορίστηκε ιερατικός προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Λόουελ της Μασαχουσέτης (2004-2009).

Από τον Μάρτιο του 2009 και έως την εκλογή του, υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστόνης και διευθυντής της Ελληνικής Παιδείας για την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Βοστόνης.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στη Νέα Υόρκη και στη Βοστόνη δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δημοσίευσε εννέα βιβλία και πολλά άρθρα σε έγκυρα θεολογικά και ιστορικά περιοδικά. Μιλάει με ευχέρεια ελληνικά, αγγλικά και εβραϊκά και γνωρίζει λατινικά, γαλλικά και ιταλικά.