ΕΘΝΙΚΑ

Η Κομισιόν «τραβάει το αυτί» στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Η Κομισιόν «τραβάει το αυτί» στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

Την ανησυχία της Κομισιόν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Ελίζας Βόζεμπεργκ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι επισημαίνει στην απάντησή της, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταγράψει επανειλημμένα στα συμπεράσματά του ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μογκερίνι καλεί την Τουρκία, να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε αιτία τριβής και ενέργεια που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Τονίζει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και θα συνεχίσει να υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές της με τις τουρκικές αρχές.

Οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν καταθέσει τη σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,όταν στα τέλη Φεβρουαρίου η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλομένους) επιχείρησε να δεσμεύσει, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μια τεράστια περιοχή για πεδίο βολής, με πραγματικά πυρά, στην περιοχή του Αιγαίου.

Σχετικές ειδήσεις