ΕΘΝΙΚΑ

Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών στην Χιμάρα για τα περιουσιακά τους δικαιώματα (pics+video)

Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών στην Χιμάρα για τα περιουσιακά τους δικαιώματα (pics+video)

Εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες στη Χιμάρα έκαναν στις 14/8 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήγγειλαν την σχεδιασμένη επιχείρηση υφαρπαγής των περιουσιών τους από οργανωμένα συμφέροντα που χαίρουν την υποστήριξη της κεντρικής εξουσίας των Τιράνων και της Δημοτικής Αρχής.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης των Βορειοηπειρωτών ΟΜΟΝΟΙΑ, των φορέων των Χιμαριωτών σε Ελλάδα και Αμερική, του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και του Συλλόγου για τα Περιουσιακά Δικαιώματα της κοινότητας της Χιμάρας «BREGDETI» και του επιχειρηματία Νικολάκη Νεράντζη.

Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του παρατήματος της Ομόνοιας στην Χιμάρα Φρέντης Μπελέρης, εκπρόσωπος της Χιμαριώτικης Κοινότητας Αμερικής, εκπρόσωπος της Ένωσης Χιμαριωτών στην Ελλάδα Στέλιος Μπολλάνος, ο πρόεδρος του Αλβανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μεντίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής Νικολάκης Νεράντζης κ.α.

Βασικό αίτημα των κατοίκων της Χιμάρας είναι η κατοχύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας τους και η διακοπή της αυθαίρετης και μεθοδευμένης υφαρπαγής των περιουσιών τους από παράγοντες που σχετίζονται με τουριστικά και οικοπεδικά συμφέροντα, με την κάλυψη των δομών του αλβανικού κράτους.

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τις αλβανικές Αρχές και προς τους διεθνείς οργανισμούς. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών κατοίκων της Χιμάρας για το θέμα αυτό.

Πηγή: ΔΕΕΜ- ΟΜΟΝΟΙΑ

Σχετικές ειδήσεις