ΕΘΝΙΚΑ

Καλωσήρθατε στην κόλαση: Σκόπια και Κυπριακό, «σκάνε» στα χέρια του Αλέξη

Καλωσήρθατε στην κόλαση: Σκόπια και Κυπριακό, «σκάνε» στα χέρια του Αλέξη

Ο χειρότερος εφιάλτης για τον Αλέξη Τσίπρα (αλλά και για το ελληνικό κράτος) είναι εδώ και σχετίζεται πρωτίστως με τα εθνικά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Σκόπια και Κυπριακό καθιστούν το φετινό καλοκαίρι εξόχως θερμό, ενώ αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν προβληματισμούς για το κατά πόσο μια τόσο ανομοιογενής κυβέρνηση, όπως οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. θα μπορέσουν να υπερασπιστούν στο ακέραιο το λεγόμενο «εθνικό συμφέρον».

Ο κύκλος επαφών που έχει ανοίξει ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά το Eurogroup έχει, κατά βάση, δυο στόχους:

- Ο πρώτος είναι να καταφέρει ο πρωθυπουργός να συντηρίσει στην πολιτική ατζέντα το διηνεκές της διαπραγμάτευσης και το οικονομικό πρόβλημα του χρέους και

-ο δεύτερος είναι να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υπολοίπων κομμάτων για τα φλέγοντα θέματα των Εθνικών ζητημάτων που τρέχουν στο παρασκήνιο της διπλωματίας αυτή την περίοδο.

Η επίσκεψη του Γιλντιρίμ στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαία...

Είναι γνωστό ότι θα ασχοληθεί με την υπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον ορυκτό πλούτο και τα πετρέλαια.

Από την άλλη μεριά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τα όσα ακούστηκαν (χωρίς να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν) περί Μακεδονίας του Βαρδάρη ενδέχεται να δημιουργήσουν τεράστια αναστάτωση σε πολιτικό επίπεδο.

Εδώ τα λάθη δε συγχωρούνται.

Kαι οι εθνικές κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες.