Σκοπιανό - Ζάεφ: Αλλάζουμε ονομασία σε αεροδρόμιο και εθνική οδό

Σκοπιανό - Ζάεφ: Αλλάζουμε ονομασία σε αεροδρόμιο και εθνική οδό

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις.

Tη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί προς την Ελλάδα, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος των Σκοπίων μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακόμη, εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχτεί ο στρατηγικός στόχος των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Όπως τόνισε, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.