ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Πέμπτο «όχι» στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τουρκία: Πέμπτο «όχι» στην αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις:Ούτε η επανεκλογή του, ούτε η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ούτε οι «φωνές» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ κατάφεραν να «συνετίσουν» τον Ερντογάν, που συνεχίζει να κρατά παράνομα τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές της Αδριανούπολης

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η τουρκική «Χουριέτ» κατά τη μεταγωγή των Κούκλατζη - Μητρετώδη στο δικαστήριο της Αδριανούπολης:

Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από τις 3 Μαρτίου.

Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, η αιτιολογία του τουρκικού δικαστηρίου ως προς την απόφασή του να αρνηθεί την αποφυλάκιση του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Ειδικότερα, οι δικαστές επικαλέστηκαν τη συνέχιση των ερευνών στα δεδομένα που βρέθηκαν στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν νέα αίτηση αποφυλάκισης περί τα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι εδώ και 139 ημέρες στην Αδριανούπολη, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει στοιχειοθετηθεί εναντίον του σαφές κατηγορητήριο.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν επιμένουν με τρόπο εμμονικό στην παράνομη κράτηση των δύο παιδιών, για λόγους καθαρά πολιτικής πίεσης απέναντι στην Ελλάδα και με δεδομένη πλέον την απαίτηση του «σουλτάνου» για την ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα, αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.

Δείτε το βίντεο:

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε ξεκαθαρίσει προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί «παζάρια» για δύο υποθέσεις που είναι απολύτως ανόμοιες μεταξύ τους.

Διαβάστε σχετικά:

Παράλληλα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερους τους Κούκλατζη και Μητρετώδη, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτοι οι όποιοι συμψηφισμοί της υπόθεσής τους με την αντίστοιχη των «8».

Διαβάστε επίσης:

Ξεκάθαρο μήνυμα Κατρούγκαλου σε Τουρκία: Απελευθερώστε τους, για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας

Η απόφαση - κόλαφος της τουρκικής Δικαιοσύνης έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα επέλθει με την απελευθέρωση των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

«Λυδία λίθος για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, με τη Δύση, είναι η σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα, και, ένα βήμα παραπέρα, προϋπόθεση για την εξομάλυνση την πλήρη, και την ομαλοποίηση των σχέσεών μας, είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς