ΕΘΝΙΚΑ

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: Casus Belli για τη «γαλάζια πατρίδα»

Έχουν τρελαθεί οι Τούρκοι: Casus Belli για τη «γαλάζια πατρίδα»

Θέλουν δική τους την ανατολική Μεσόγειο και απειλούν με πόλεμο - «Θα απαντήσουμε σκληρά στην Ελλάδα αν επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια»

Τον όρο «γαλάζια πατρίδα» χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος με έμφαση αποτύπωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη ναυτική διάσταση της ισχύος της.

«Ο αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε "γαλάζια πατρίδα" συνεχίζεται», ανέφερε για να προσθέσει ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες».

Την ίδια στιγμή, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, AKP, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια δηλώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά».

Οι γεωτρήσεις

Οι δηλώσεις του Ακάρ πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει συνειδητά επιλέξει να απλώσει όλο το εύρος των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Μετά τις ανακοινώσεις της Αθήνας περί τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων επανέφερε το casus belli ενώ ο ίδιος ο Ακάρ τις προηγούμενες ημέρες ανέπτυξε τον τουρκικό σχεδιασμό για ανατροπή του status quo των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά καταγράφονται περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, από χθες το πρωί το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στο εξωτερικό όριο του κόλπου της Αττάλειας σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Αλάνια με συνοδεία μικρότερα βοηθητικά σκάφη.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί ποιες είναι οι προοπτικές προώθησης της γεώτρησης. Ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO Μελίχ Χαν Μπιλγκίν δήλωσε χθες ότι η κίνηση αυτή αλλάζει το παιχνίδι για την Τουρκία, η οποία μεταξύ άλλων, προετοιμάζεται και για την κατασκευή εγχώριου πλωτού γεωτρύπανου.

Διαβάστε επίσης: Ξεσπά η αδερφή του Κατσίφα: Τον ήθελαν νεκρό – Ποιος έδωσε εντολή εκτέλεσης;

Αυτός είναι ο 46χρονος που εκτέλεσαν στη Βούλα - Η σχέση του με παίκτρια ριάλιτι