ΕΘΝΙΚΑ

Αυτό είναι το νέο G3A3 του Ελληνικού Στρατού – Ποια στρατόπεδα θα το παραλάβουν (pics)

Αυτό είναι το νέο G3A3 του Ελληνικού Στρατού – Ποια στρατόπεδα θα το παραλάβουν (pics)

Μεγάλες αλλαγές στον εξοπλισμό...

Μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση υφιστάμενου φορητού οπλισμού σε μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού.

Με μέριμνα της Διεύθυνσης Πεζικού και προσωπικές πρωτοβουλίες του Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή προχωρά με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των G3A3.

Τα όπλα έχουν εφοδιαστεί με τα εξής παρελκόμενα:

  • νέο πτυσσόμενο κοντάκι,
  • ράγα τύπου Picatinny,
  • λαβή στην θέση του χειροφυλακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση καλύτερη ακρίβεια πυρών και
  • ειδική θέση για σκοπευτικα τύπου red dot την ημέρα
  • προαιρετικά θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα.

Όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αναβάθμισης του τυφεκίου εφόδου του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με το πέρας της αναβάθμισης το G3A3 θα είναι βαρύτερο κατά 400 γραμμάρια, ενώ στόχος του ΓΕΣ, σε πρώτη φάση, είναι ο εξοπλισμός των Ταγμάτων Προκαλύψεως και ακολούθως σε δεύτερο χρόνο των Μηχανοκίνητων Ταγμάτων.

Παράλληλα με το πρόγραμμα αναβάθμισης των G3A3 του ΕΣ προχωρούν:

  • Ο εφοδιασμός των Μονάδων Πεζικού με σύγχρονες εξαρτήσεις – γιλέκα μάχης καθώς και σύγχρονα ατομικά υλικά.
  • Η εγκατάσταση ασπίδιου στα Μ113 καθώς και θωράκισης στα M/S 240 GD που φέρουν βομβιδοβόλο GMG 40.
  • Παράλληλα πρόβλεψη υπάρχει για τη χορήγηση νέων υλικών ιματισμού όπως ισοθερμικά και νέος υπνόσακος καθώς και ύπαρξη ενός σακίδιου πλάτης ώστε να φέρονται επιπλέον υλικά όπως μπαταρίες ασυρμάτων, υγειονομική συλλογή με ύπαρξη τουρνικέ.

Πιο αναλυτικά:

-ΑΣΠΙΔΙΑ και ΠΟΛΥΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΑ GMG-40 στα ΤΟΜΠ Μ113. Το σύνολο των ΤΟΜΠ που συμμετείχαν έφεραν ασπίδια ενώ μεγάλο μέρος των ΤΟΜΠ έχουν ήδη εφοδιαστεί με βομβιδοβόλα GMG-40 ικανά να παρέχουν πυρά υποστήριξης στις μηχανοκίνητες ομάδες πεζικού. Μόλις πριν δύο μήνες είχαμε την τοποθέτηση των GMG-40 στα ΤΟΜΠ του Μηχανοκίνητου Πεζικού κάτι που συνιστά κατακόρυφη αύξηση πυρών υποστήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα βομβιδοβόλα GMG-40 θα προσαρμόζονται σταδιακά σε όλο και περισσότερα ΤΟΜΠ.

-ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ 100% ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΩΝ. Το μεγάλο δίλημμα είναι θερμικές ή νυχτερινές διόπτρες; Άποψη μας είναι πως η λογική επιτάσει έναν συμβιβασμό μεταξύ απόδοσης και κόστους. Οι διόπτρες νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ) τρίτης γενιάς σε καμία περίπτωση δεν είναι «περασμένης τεχνολογίας», αλλά σήμερα λειτουργούν συμπληρωματικά αυτών που διαθέτουν θερμικό αισθητήρα και αλληλοσυμπληρώνονται επιχειρησιακά. Αυτό αποδεικνύεται και από το ό,τι όλοι οι σύγχρονοι στρατοί της Ευρώπης (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Γαλλία κ.α.) σήμερα προμηθεύονται όργανα νυκτερινής όρασης κατά χιλιάδες όπου τα θερμικής τεχνολογίας αποτελούν λιγότερο του 10%. Ήδη δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες σε επίπεδο ΓΕΣ ώστε το προσωπικό του Πεζικού να παραλάβει τα επόμενα έτη νέες διόπτρες σκόπευσης για τα αναβαθμισμένα G3 καθώς και θερμικά κυάλια παρατήρησης για τους ομαδάρχες και διμοιρίτες.

-ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΩΝ LAW ΚΑΙ RPG-18. Ως προς αυτό σύντομα αναμένεται να υπάρξει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη προμήθεια φορητών αντιαρματικών όπλων. Κομβικό σημείο για το Πεζικό αποτελεί το ζήτημα αντικατάσταση των παρωχημένων φορητών αντιαρματικών όπλων μιας χρήσης M72 LAW και RPG-18 των οποίων οι ηλικίες των πυρομαχικών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τη νέα ομάδα μάχης όπως αυτή παρουσιάστηκε:

Πηγή: defencereview.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: