ΕΘΝΙΚΑ

«Βυθίσατε το Γιαβούζ»! Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει ηχηρό μήνυμα στους Τούρκους

«Βυθίσατε το Γιαβούζ»! Η Ελλάδα έτοιμη να στείλει ηχηρό μήνυμα στους Τούρκους
militaire.gr

Αποφασισμένη να βυθίσει το τουρκικό γεωτρύπανο εμφανίζεται η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εάν εμφανιστεί στα ελληνικά ύδατα.

Απέπλευσε για την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ (YAVUZ), το οποίο έχει τεθεί υπό τη στενή παρακολούθηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου.

Το γεωτρύπανο των Τούρκων πέρασε τα μεσάνυχτα νότια από το Καστελόριζο πλέοντας προς την Αττάλεια.

Δείτε τη θέση του πλοίου, στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας.

Η απόφαση, όπως γράφει το militaire.gr, ελήφθη το βράδυ του Σαββάτου και ήδη από το πρωί της Κυριακής πολεμικά πλοία του Στόλου έχουν λάβει τις σχετικές εντολές. Το «ΓΙΑΒΟΥΖ» συνοδεύεται από μία τουρκική φρεγάτα και από μία κορβέτα.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο, δεν το συνοδεύουν μόνο σκάφη του τουρκικού ναυτικού. Συνεχώς παρακολουθείται από αέρος από μη επανδρωμένο αεροσκάφος τουρκικής κατασκευής.

Σε πολεμική ετοιμότητα η Ελλάδα

Η παρουσία πολεμικών πλοίων του Στόλου μας κρίθηκε αναγκαία για να αποφευχθεί οποιαδήποτε «πονηριά» των Τούρκων , οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι ο προορισμός του ΓΙΑΒΟΥΖ είναι η Κύπρος. Ωστόσο μέχρι να φθάσει εκεί πολλά μπορούν να επιχειρήσουν οι Τούρκοι.

Η απόφαση για παρακολούθηση του Στόλου, όπως προβλέπεται επί της ουσίας είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο CNN Greece. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί».

Ο Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος με τη σειρά του έχει διαρκή επαφή με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Σ. Πετράκη.

Η πορεία που έχει τις τελευταίες ώρες το τουρκικό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ δείχνει ότι είναι πιθανόν να πλέει προς το Ακσάζ , όπου πιθανότατα θα γίνει και αλλαγή πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Άλλες πληροφορίες λένε ότι πάει προς Αττάλεια.

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία του ΓΙΑΒΟΥΖ:

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από την τουρκική πλευρά το ΓΙΑΒΟΥΖ θα κάνει γεώτρηση στην θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κύπρου. Με δεδομένο όμως ότι κανένας δεν μπορεί να εμπιστευθεί όσα λένε οι Τούρκοι ειδικά αυτές τις ημέρες, κρίθηκε απαραίτητο να αρχίσουν να εφαρμόζονται σχέδια που υπάρχουν για το ενδεχόμενο να το δούμε σε άλλες περιοχές.

O Αλέξης Τσίπρας σε νεότερη συνέντευξη του που θα προβληθεί από την ΕΡΤ3 στέλνει προειδοποίηση στην Τουρκία να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε ακόμα:

Ανείπωτη τραγωδία στην Πτολεμαΐδα: Δυο νεκροί ποδηλάτες - 4 τραυματίες

«Βρέχει» λεφτά από αύριο: Πόσα χρήματα θα δείτε στο λογαριασμό σας

ΣΟΚ: Αναζητούσαν τον καθηγητή για πολλά χρόνια - Η φρικτή αλήθεια ήταν δίπλα τους