ΕΛΛΑΔΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία (pics - vid)

Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία (pics - vid)

Τρομοκρατική επίθεσηπραγματοποιήθηκε στην «καρδιά» της Αθήνας - Δύο τρομοκράτες πέταξαν χειροβομβίδα κατά της Γαλλικής Πρεσβείας - Από την έκρηξη τραυματίστηκε 33χρονος ειδικός φρουρόςπου φρουρούσε το κτήριο - «Συναγερμός» στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για το «χτύπημα» που σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη - Την επίθεση καταδικάζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

«Συναγερμός» σήμανε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (10/11/2016) στη Γαλλική Πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο αστυνομικός που εκτελούσε καθήκοντα σκοπού στο κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα με κράνη που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, μαύρου χρώματος, πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από την πρεσβεία που βρίσκεται στη Βασ. Σοφίας, απέναντι από τη Βουλή και πέταξαν χειροβομβίδα, αμυντικού τύπου, η οποία εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στον μηρό ο 33χρονος ειδικός φρουρός, καθώς βγήκε για να δει τι συμβαίνει.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν στο σημείο απέκλεισαν την περιοχή, ενώ για αρκετές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη, καθώς και στην Ακαδημίας από το ύψος της οδού Κανάρη. Λίγο μετά τις 9:00 το πρωί οι δρόμοι δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.

neo2

Επιτόπου βρίσκονται πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

neo

Βρέθηκε μοτοσυκλέτα στα Εξάρχεια

Μετά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr βρέθηκε εγκαταλελειμμένη μοτοσυκλέτα στα Εξάρχεια, στην οδό Θεμιστοκλέους η οποία εξετάζεται αν ανήκει στους δράστες.

Δείτε τη μηχανή που βρέθηκε:

mixani 3

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αστυνομία ερευνά αν υπήρχε ομάδα υποστήριξης των δραστών και ποια διαδρομή ακολούθησε αυτή η ομάδα. Πολλά ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν από το υλικό των καμερών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και από την κατάθεση που έδωσε ο φρουρός της πρεσβείας.

Θυμίζουμε ότι επίθεση με χειροβομβίδα έχει κάνει η Σέχτα Επαναστατών το Φεβρουάριο του 2009 στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Ήταν τότε η πρώτη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης και η χειροβομβίδα δεν είχε σκάσει.

Χειροβομβίδες έχει χρησιμοποιήσει και ο Επαναστατικός Αγώνας και μάλιστα δύο φορές. Η πρώτη το 2007 στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Περισσού και η δεύτερη το 2009 στην επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

Περισσότερες φωτογραφίες στο gallery του Newsbomb.gr

Ερωτήματα για την επίθεση λίγο πριν από την επίσκεψη Ομπάμα

Ερωτήματα «γεννά» το γεγονός πώς οι δράστες κατάφεραν να «χτυπήσουν» σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία στο κέντρο της Αθήνας απέναντι από τη Βουλή και, μάλιστα, ελάχιστες ημέρες πριν από την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα (για την οποία έχουν σχεδιαστεί ισχυρότατα μέτρα) και σχεδόν μια εβδομάδα πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αναμένοντας την ανάληψη ευθύνης, η ΕΛ.ΑΣ θεωρεί ως πιθανότερο το σενάριο πίσω από την τρομοκρατική επίθεση να βρίσκεται η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που αντιμετωπίζεται ως συνέχεια του «Επαναστατικού Αγώνα», καθώς οι δύο αυτές οργανώσεις, μαζί με τη «Σέχτα Επαναστατών» έχουν χρησιμοποιήσει χειροβομβίδες σε επιθέσεις τους. Εξάλλου, η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», εκτός από τη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», έχει αναλάβει στο παρελθόν την πολιτική ευθύνη για επιθέσεις σε πρεσβείες με όπλα και εκρηκτικά.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της επίθεσης

Την επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία καταδικάζει η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και τονίζει ότι η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών.

Μήνυμα για την επίθεση με χειροβομβίδα στη Γαλλική Πρεσβεία έστειλε και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σχετικές ειδήσεις