ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου και χρηματικό μπόνους!

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου και χρηματικό μπόνους!

Πάνω από 700.000 μισθωτοί, άνεργοι, και συνταξιούχοι έχουν φέτος τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι φθηνές διακοπές, αλλά και μια ευρεία γκάμα επιλογών με εισιτήρια θεάτρου, δωρεάν βιβλία, δωρεάν φύλαξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και χρηματικά μπόνους σε 300 πολύτεκνες οικογένειες από τον ΟΓΑ.

Διακοπές με επιδότηση του ΟΑΕΔ ή του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ (πρ. ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 212.500 εργαζόμενοι μισθωτοί, άνεργοι και ασφαλισμένοι ή συνταξιούχοι αγρότες. Άλλοι 200.000 αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και δωρεάν βιβλία. Τα πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (πρ. ΟΕΕ) και τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Κοινωνικός τουρισμός – μισθωτοί / άνεργοι

Μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου τα μεσάνυχτα συνεχίζονται οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για το μεγάλο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2018. Υπενθυμίζεται πως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019 ξεκίνησε την Τετάρτη, 6 Ιουνίου στις 10.00 το πρωί. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 140.000 εργαζόμενους και ανέργους και επιδοτεί έως 38 ευρώ την διανυκτέρευση ανά άτομο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων για τα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο Χίο και Κω.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το 2017 είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.
Κοινωνικός Τουρισμός – ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες

Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ τρέχει και το πρόγραμμα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας του πρώην ΟΓΑ και νυν ΟΠΕΚΑ για 55.000 ασφαλισμένους και 4.000 συνταξιούχους αγρότες. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 21 Μαίου, ωστόσο λόγω σοβαρής τεχνικής βλάβης οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρόσφατα απενεργοποιήθηκαν και έτσι δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι και τις 18 Ιουνίου.

Ιαματικός τουρισμός

Παράλληλα με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού τρέχει και το πρόγραμμα του Ιαματικού Τουρισμού, στο οποίο συμμετέχουν μόνο συνταξιούχοι αγρότες. Φέτος το πρόγραμμα απευθύνεται σε 4.000 συνταξιούχους αγρότες και ακολουθεί το μοντέλο του Κοινωνικού Τουρισμού. Ισχύει από 18/6/2018 έως 10-5-2019 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από το κατάλυμα) και εφαρμόζεται σε όλους τους νομούς της χώρας, με τις ίδιες διαδικασίες όπως και για τον Κοινωνικό Τουρισμό.

Παιδιά αγροτών σε κατασκηνώσεις

Για πρώτη φορά φέτος ο ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ υλοποιεί παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για 1.000 παιδιά αγροτών. Η υποβολή αιτήσεων αποκλειστικά για το κατασκηνωτικό γίνεται απευθείας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ μέχρι και αύριο Δευτέρα 11 Ιουνίου. Δικαιούχοι είναι παιδιά ασφαλισμένων (που δεν οφείλουν εισφορές ή πληρώνουν σε δόσεις ρύθμιση) και συνταξιούχων πρώην ΟΓΑ, ηλικίας 6 έως 16 ετών. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν μέχρι και 16 ημέρες (διάρκεια ισχύος από 16-6-2018 έως 9-9-2018).

Δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου για 200.000 αγρότες

Εκτός από τα προγράμματα διακοπών προσφέρονται επίσης:

Δωρεάν βιβλία για 150.000 δικαιούχους του ΛΑΕ/ ΟΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι επιλέγουν δωρεάν βιβλία (μορφωτικού, ψυχαγωγικού περιεχομένου, φροντιστηριακά, σχολικά ή ξενόγλωσσα βοηθήματα κ.λπ.) από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ κατάλογο βιβλιοπωλείων ή εκδοτικών οίκων.

Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου για 50.000 δικαιούχους (αν οι αιτήσεις συμμετοχής είναι θα γίνει κλήρωση). Η παραλαβή των δελτίων από τους κληρωθέντες πραγματοποιείται μέχρι 31/8/2018 από τα ΚΕΠ προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της επιλογής τους συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σκηνών από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ κατάλογο με τα συμβεβλημένα θέατρα.

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον κοινωνικό τουρισμό της Αγροτικής Εστίας

Προγράμματα διακοπών, ψυχαγωγίας και προσφορών συνολικά για 573.000 δικαιούχους θα υλοποιηθούν φέτος από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ.

130.000 δικαιούχοι θα πάρουν εισιτήρια για φθηνές διακοπές και μάλιστα 15.000 συνταξιούχοι, θα πραγματοποιήσουν διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) σε εγκαταστάσεις αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών.

Επίσης 50.000 άτομα, θα πάνε εκδρομές εκ των οποίων, για 5.000 άτομα θα είναι 3ήμερες για 7.000 άτομα 2ήμερες και για 38.000 άτομα οι εκδρομές θα είναι μονοήμερες.

Άλλοι 93.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα λάβουν δωρεάν εισιτήρια για θέατρο, ενώ σε 300.000 δικαιούχους θα δοθούν κουπόνια για δωρεάν αγορά βιβλίων. Μάλιστα 100.000 άτομα, άμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ θα παραλάβουν απευθείας δωρεάν βιβλία τα οποία θα προμηθευτεί ο ΛΑΕ/ΟΓΑ.

Επίσης 300 πολύτεκνες μητέρες θα λάβουν έκτακτο βοήθημα (χρηματικό έπαθλο), ενώ 1.250 δικαιούχοι θα στείλουν τα παιδιά τους δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ακόμη 10.000 νέοι αγρότες θα συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια με μηδενικό κόστος συμμετοχής.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής ανά πρόγραμμα:

Για τα προγράμματα διακοπών, εκδρομών, εισιτηρίων θεάτρων και δωρεάν παροχής βιβλίων:

− Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων ή να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ή να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ. Τα ανωτέρω πρόσωπα πρέπει να είναι κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, σε 100.000 άτομα, τα οποία θα παραλάβουν βιβλία από τον ΛΑΕ/ΟΓΑ:

− Να είναι άμεσα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Για το πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού:

− Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και να έχουν βιβλιάριο υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης .

Για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες:

− Να έχουν τουλάχιστον 4 παιδιά μέχρι 18 ή 24 ετών αν σπουδάζουν, ή με αναπηρία 67% και άνω και να είναι οι πολύτεκνες μητέρες καθώς και οι σύζυγοί τους ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Για το πρόγραμμα παροχής τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς:

− Να είναι τουλάχιστον ο ένας γονέας συνταξιούχος του ΟΓΑ ή ασφαλισμένος του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να έχει εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση παροχής.

− Να είναι το τέκνο για το οποίο ζητείται η παροχή κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής, ηλικίας από ενός (1) έτους μέχρι την ηλικία εγγραφής στην υποχρεωτική εκπαίδευση, έμμεσα ασφαλισμένο στον ΟΓΑ.

− Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα, κάτοχοι βιβλιαρίου υγείας ΟΓΑ σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Για το πρόγραμμα ανάληψης δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών:

− Να είναι οι συμμετέχοντες ηλικίας από 22 έως 40 ετών, άμεσα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στην παροχή.

Πηγή: money-money.gr

Σχετικές ειδήσεις