ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πλημμύρες και δρόμοι ποτάμια στον Πολύγυρο

Θεσσαλονίκη: Πλημμύρες και δρόμοι ποτάμια στον Πολύγυρο

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Πολύγυρο λόγω βροχοπτώσεων, με τη σάθμη του νερού να έχει φτάσει το μισόμέτρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, το ύψος του νερού πίσω από το κτίριο της Νομαρχίας έχει φτάσει το μισό μέτρο.

«Ήδη έχω ενημερώσει την προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας και τον αντιδήμαρχο έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα μηχανήματα έργου, όπου χρειαστεί να καθαρίζουν τις φερτές ύλες. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Μόλις σταματήσει, τα μηχανήματα θα βγουν να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο από φερτές ύλες και να αποκαταστήσουν βλάβες άμεσα ώστε να υπάρχει κυκλοφορία. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι ζημιές έχουν προκληθεί, αν έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια και κατοικίες, ώστε να στείλουμε επιτροπές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στεργιάδης σημείωσε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μέρες, οι βροχοπτώσεις δεν σταματούν και μόλις λήγει το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων, εκδίδεται νέο. «Έχουμε πάει σε τροπικό κλίμα. Οι εναλλαγές του κλίματος θα είναι ακραίες και ραγδαίες, καθημερινά μέχρι το Σάββατο» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για πλημμυρικά φαινόμενα ή εκτεταμένες ζημιές σε άλλες περιοχές ενώ επισήμανε ότι κατά τόπους γίνονται παρεμβάσεις από την πυροσβεστική για κοπές δέντρων ή άλλες ενέργειες.

Στο μεταξύ, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα τα αποτελέσματα της δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης βλαβών σε παράκτια έργα του Δήμου Θερμαϊκού από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016. Το έργο προβλέπει την εκτέλεση εργασιών στο παραλιακό μέτωπο που θα ανακατασκευαστεί, στο σημείο πριν από την είσοδο του κυρίως χειμάρρου του Δήμου Θερμαϊκού, στα κοιμητήρια της Νέας Κερασιάς, σε δύο οικοδομικά τετράγωνα επί της οδού Πολυτεχνείου και στο υπάρχον υπαίθριο θέατρο. Επίσης θα απομακρυνθεί η κατεστραμμένη απόληξη του πλακοσκεπούς στη θάλασσα και θα ανακατασκευαστεί στη θέση της.

Τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε διάστημα έξι μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ειδικά για τα έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του 2016 στον Δήμο Θερμαϊκού, ο κ. Στεργιάδης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς κάναμε τις αρχικές αποκαταστάσεις και αυτές ολοκληρώθηκαν εδώ και ένα χρόνο. Έγιναν καθαρισμοί, στηρίξαμε δομές, ό,τι ήταν στον αέρα, ό,τι έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε γιατί θα γινόταν Μάνδρα, Μάτι κλπ. Τα κατασκευάσαμε. Τελείωσαν».

Σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία που απασχόλησε σήμερα την οικονομική επιτροπή, διευκρίνισε ότι αυτή αφορά τη συνολική αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου. Σημείωσε, επίσης, ότι τα έργα της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί και όσα απομένουν είναι είτε της ευθύνης του Δήμου είτε των τεχνικών υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ