Δολοφονία Ρόδος: Κάποιοι σκότωσαν τη νεαρή κοπέλα, δυο και τρεις φορές

Δολοφονία Ρόδος: Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για…

Καιρός τώρα: Χιονίζει στην Πάρνηθα - Δείτε live εικόνα

Ξεκίνησε και πάλι η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο…

Τσίπρας στη Βουλή: Καλό κουράγιο στους βουλευτές της ΝΔ που θα ψηφίσουν «Ναι σε όλα»

Για αποκατάσταση αδικιών που γέννησε η σκληρή…

Κρατούμενος για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου: Πήρε το ελάχιστο από αυτό που του άξιζε

«Ο φύλακας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα,…

Μεταφέρεται σε άλλη φυλακή ο 19χρονος Αλβανός - Έρευνα για το ξυλοδαρμό του

Σε άλλη φυλακή μεταφέρεται ο 19χρονος αλβανικής…

Ιωάννινα: Εργασίες αποκατάστασης στο πλέον διάσημο τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του Ζαγορίου

Ιωάννινα: Εργασίες αποκατάστασης στο πλέον διάσημο τρίτοξο πέτρινο γεφύρι του Ζαγορίου

Στην αποκατάσταση της ζημιάς σε βάθρο του τρίτοξου πέτρινου γεφυριού Πλακίδα ή Καλογερικό, στον ποταμό Βίκο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και προσελκύει πλήθος επισκεπτών, προχώρησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Το Καλογερικό είναι ένα από τα σημαντικότερα και διασημότερα πέτρινα γεφύρια και βρίσκεται ανάμεσα από τα χωριά Κουκούλι και Κήποι.

Οι εργασίες αποκατάστασης, που άρχισαν την Τρίτη (28/8) με συνεργείο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και τη συνδρομή του δήμου, εκτελούνται απρόσκοπτα για την αποκατάσταση του βάθρου από το οποίο αποκολλήθηκαν πέτρες, καθώς αυτό το διάστημα έχει στερέψει η κοίτη του ποταμού. Επόμενο βήμα είναι η διευθέτηση της κοίτης για να αποκατασταθεί και η ροή του νερού.

Αυτή η παρέμβαση, με υπόδειξη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, προτείνεται να γίνει άμεσα και αφού ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του βάθρου. Μάλιστα, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου να διαθέσει κατάλληλο μηχάνημα έργου για να γίνει διευθέτηση της κοίτης, που έχει φράξει σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι, με φερτά υλικά και μεγάλες πέτρες, ώστε να διευκολυνθεί η ροή του νερού και να προστατεύονται τα βάθρα.

Ο Δήμος Ζαγορίου παρακολουθεί το θέμα με το συγκεκριμένο γεφύρι, καθώς και με άλλα που εμφανίζουν προβλήματα, και σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων και την Περιφέρεια μεριμνά για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, με τα γεφύρια Μίσιου, Χάτσιου και Κοβάτσαινας στο Τσεπέλοβο, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα γεφύρια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Τέλος, ο Δήμος Ζαγορίου έχει καταθέσει, προ μηνών, πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των πολλών πέτρινων γεφυριών, η οποία είχε βρει ανταπόκριση από την πρώην υπουργό, Λυδία Κονιόρδου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων