ΠΑΙΔΕΙΑ

Άνοιγμα σχολείων: Γκίκα στο Newsbomb.gr - Τι ώρα θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς

Άνοιγμα σχολείων: Γκίκα στο Newsbomb.gr - Τι ώρα θα χτυπήσει τελικά το πρώτο κουδούνι της χρονιάς
INTIME NEWS

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας απαντά στο μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί με την ώρα προσέλευσης των μαθητών την πρώτη ημέρα του σχολείου.

Με την πανδημία του κορονοϊού να «σκεπάζει» τα πάντα, θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία όλων των βαθμίδων, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ σύγχυση έχει προκαλέσει στα σχολεία εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που αναφέρει πως το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα χτυπήσει στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί αρκετά σχολεία -ιδιαίτερα στην Αττική- έχουν ανακοινώσει διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών (ανά τάξη) ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, η Γενική Γραμματέας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και ειδικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα εξήγησε πως η υπουργός Νίκη Κεραμέως είχε ανακοινώσει από την αρχή πως τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους.

«Αυτό που είχαμε ζητήσει είναι να γίνει μια συνεννόηση των σχολείων με τους ιερείς» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια, αναφερόμενη στην ώρα του αγιασμού και όχι την ώρα προσέλευσης.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τα παιδιά έχουν πολλά πράγματα να κάνουν το πρωί της Δευτέρας, όπως να ενημερωθούν για τους κανόνες που θα διέπουν πλέον την καθημερινότητά τους στα σχολεία ελέω κορονοϊού και να πάρουν τα βιβλία τους.

«8:15 το πρωί, στην ώρα τους για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Δείτε τις οδηγίες του υπουργείου στη gallery που ακολουθεί:

Υπενθυμίζεται ότι ο καθιερωμένος αγιασμός θα πραγματοποιηθεί για το σύνολο των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες, ανά τάξη, και όχι στο προαύλιο χώρο του σχολείου παρουσία γονέων, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στην αυλή του σχολείου από τον ιερέα με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ στη συνέχεια ο ιερέας θα περιέλθει τις αίθουσες διδασκαλίας ώστε να αγιασθεί το σύνολο των μαθητών.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέρχονται με προστατευτικές μάσκες, όπως άλλωστε και όλες τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Φέτος οι γονείς καλούνται να αφήσουν τα παιδιά τους στην είσοδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να τα παραλάβουν από εκεί σε καθορισμένη ώρα, για την οποία έχουν ενημερωθεί μέσω ανακοινώσεων από τους διευθυντές των σχολείων.

Οι μαθητές καλούνται να φέρουν μαζί τους και τις σχολικές τσάντες, καθώς θα γίνει και η παραλαβή των βιβλίων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους καθηγητές, κάποιοι από τους οποίους τις προηγούμενες ημέρες κατήγγειλαν ενοχλήσεις και απειλές από γονείς, οι οποίοι αντιστέκονται στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).
  • Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

ΚΕΔΕ: Ήδη στα σχολεία οι μάσκες

Ήδη έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρα οι μάσκες που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), «ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής».

Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».

Ακόμη, η ΚΕΔΕ αναφερόμενη σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήγε επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Και εκείνη «έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων». Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Ο Έλληνας ναύαρχος που στρίμωξε τον Τούρκο