ΠΑΙΔΕΙΑ

Webex: Γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα της τηλεκπαίδευσης - Τι θα γίνει με τις απουσίες

Webex: Γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα της τηλεκπαίδευσης - Τι θα γίνει με τις απουσίες

Webex: Ένα χάος δημιουργήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με την τηλεκπαίδευση καθώς «κράσαρε» το σύστημα της Webex!

Η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια, ωστόσο χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στην πλατφόρμα της Webex, η οποία κατέρρευσε!

Το μήνυμα που έβγαινε σε πολλούς μαθητές είναι “service unavailable” ή “the site can’t be reached” (δεν υπάρχει πρόσβαση στο site) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα οι μαθητές και να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία. Τα προβλήματα, άρχισαν να καταγράφονται από τις 08.30 το πρωί και μετά. Κάποια παιδιά κατάφεραν να ολοκληρώσουν την πρώτη ώρα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε μια από τις πλατφόρμες του δικτύου της Cisco που εξυπηρετεί το Webex, καθώς έπεσε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ωστόσο, όλες οι άλλες πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας, συμπεριλαμβανομένου και του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου, λειτουργούν κανονικά.

Το πρόβλημα αρχίζει και επιλύεται ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Ζαχαράκη στo Newsbomb.gr για τηλεκπαίδευση: Δεν θα πάρουν απουσία όσα παιδιά δεν συνδέθηκαν

Για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην σύνδεση των μαθητών στην online πλατφόρμα για την τηλεκπαίδευση, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στο Newsbomb.gr.

«Στόχος είναι να μην χαθούν διδακτικές ώρες και να μην έχουμε απουσίες μαθητών», είπε στο Newsbomb.gr η Σοφία Ζαχαράκη σχολιάζοντας τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου -που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις-, αυτή τη φορά οι μαθητές και οι καθηγητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας καλούνται να προχωρήσουν κανονικά την ύλη. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δήλωσε «καθ' όλα έτοιμη» για να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή κατάσταση, όμως τα προβλήματα φάνηκαν με το... καλήμερα.

Σύμφωνα με αναφορές γονέων στο Newsbomb.gr υπάρχουν προβλήματα στο διαδίκτυο, με πολύ χαμηλές ταχύτητες, αλλά και προβλήματα στις εφαρμογές. Μαθητές γυμνασίου προσπαθούν να μπουν στο σύστημα, σύμφωνα με τους γονείς όμως αυτό τους «πετάει» ή υπάρχουν και καθυστερήσεις ακόμα και μισής ώρας.

Η Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε στο Newsbomb.g πως το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την εξέλιξη σημειώνοντας πως «οι επαφές με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο είναι συνεχείς προκειμένου να βρεθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου όλοι οι μαθητές να μπορούν να συνδεθούν».

Η υφυπουργός Παιδείας επίσης ξεκαθαρίζει πως τόσο τα σχολεία όσο και οι ίδιοι οι καθηγητές γνωρίζουν πότε και ποιοι μαθητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύνδεσης. Ωστόσο τονίζει πως και τα ίδια τα παιδιά που αδυνατούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα μπορούν να επικοινωνήσουν με τα σχολεία τους με τον πιο πρόσφορο τρόπο προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα και να μην λάβουν απουσία.

«Δεν θέλουμε να χαθούν διδακτικές ώρες», σημειώνει η Σοφία Ζαχαράκη τονίζοντας πως αναζητείται ο τρόπος για να διευθετηθεί σύντομα το πρόβλημα. Παράλληλα σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και με τους Δήμους της περιφέρειας όπου σημειώνονται και τα περισσότερα περιστατικά αδυναμίας σύνδεσης.

Εξαίρεση στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης αποτελούν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τη δια ζώσης λειτουργία τους. Υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη έγκρισης μετακίνησης για τους γονείς που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδιά τους στις δομές της πρωτοβάθμιας, μέσω αποστολής SMS στον γνωστό αριθμό 13033.

Το εξοπλιστικό πρόβλημα

Οσον αφορά τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, η πολιτική ηγεσία έχει προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν υπολογιστή στο σπίτι τους μπορούν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του σχολείου, χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που βρίσκεται στο κτίριο.

Αντίστοιχα, για τους μαθητές, έχουν δοθεί τρεις εναλλακτικές. Ο μαθητής μπορεί να συνδεθεί μέσω υπολογιστή, tablet ή κινητού χρησιμοποιώντας το Wi-Fi. Εφόσον δεν μπορούν να συνδεθούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του κινητού τους, τα οποία για τη σύνδεση με τη πλατφόρμα είναι δωρεάν, ύστερα από συμφωνία που έχει επιτευχθεί με όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Αν και σε αυτή την περίπτωση ο μαθητής δεν καταφέρει να συνδεθεί, η συμμετοχή στην ψηφιακή τάξη μπορεί να γίνει μέσω σταθερού τηλεφώνου.

Στα σχολεία έχουν διανεμηθεί ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες μπορούν να διατεθούν στους μαθητές που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να συνδεθούν με την πλατφόρμα.

Μετά τη λήξη της τηλεκπαίδευσης, οι συσκευές επιστρέφουν στο σχολείο. Εντός του Δεκεμβρίου προβλέπεται να διανεμηθούν επιπλέον 50.000 ηλεκτρονικές συσκευές στα σχολεία, ενώ μέχρι τώρα οι σχολικές μονάδες έχουν εξοπλιστεί με 23.000 ηλεκτρονικές συσκευές.

Πώς λειτουργεί το Webex

Το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε οι εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν τις ψηφιακές τάξεις στις οποίες θα διενεργούν το μάθημά τους μέσω της πλατφόρμας Webex. Οι μαθητές μέσω του link που θα τους κοινοποιηθεί θα «μπαίνουν» στην τάξη για να παρακολουθούν τη διδασκαλία και υποχρεούνται να συμμετέχουν ενεργά την ώρα του μαθήματος.

Η κάθε διδακτική ώρα θα διαρκεί 40 λεπτά και το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει ενδεικτικό προσχέδιο προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο τα μαθήματα στο Λύκειο ξεκινάνε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στις 13.40 και στο Γυμνάσιο στις 8.30 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στις 14.10. Η δομή του προγράμματος είναι πολύ κοντά στο ωρολόγιο πρόγραμμα που ακολουθεί το σχολείο κατά τη φυσική παρουσία.

Οι μαθητές συστήνεται να «μπαίνουν» στο σύστημα ένα τέταρτο νωρίτερα για να καταγράφει τις παρουσίες ο εκπαιδευτικός. Η πορεία κάλυψης της ύλης γίνεται κανονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση λαμβάνουν απουσία. Αντίστοιχα και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηρούν το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και να ενημερώσουν το σύστημα myschool για την κάλυψη της ύλης που διδάσκουν.

Μεταξύ των μαθημάτων θα μεσολαβούν 10 λεπτά διάλειμμα για να «μετακινηθούν» οι μαθητές από τη μία ψηφιακή τάξη στην άλλη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Παγώνη: «Ποια Χριστούγεννα; Αμφιβάλω αν θα κάνουμε και Πάσχα»