ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλαδικές 2023: Οι απαντήσεις από την ΟΕΦΕ στα θέματα της Γλώσσας – Λογοτεχνίας

Πανελλαδικές 2023: Οι απαντήσεις από την ΟΕΦΕ στα θέματα της Γλώσσας – Λογοτεχνίας
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Πανελλαδικές 2023: Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές και τα οποία αφορούν τον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών ενώ η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας έδωσε τις απαντήσεις.

Εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) έδωσαν στο πλαίσιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σήμερα Παρασκευή (2/6), οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων.

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές και τα οποία αφορούν τον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών.

«Το θέμα της έκθεσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το δεύτερο κείμενο δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα. Οι ερωτήσεις είναι πολύ εύστοχες, τα θέματα βατά. Θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτά και μαθητής της δευτέρας λυκείου ειδικά στο θέμα Β. Θεωρούμε πως δεν θα δυσκολέψουν καθόλου τους μαθητές. Ίσως προβληματίσει τους μαθητές η λέξη “έμπρακτα” στην εκφώνηση του θέματος Δ1β», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδας.

Αποτελέσματα και υποβολή Μηχανογραφικού

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, βάση τον οποίο για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έχει δημοσιεύσει αναλυτικά τα Εξεταστικά Κέντρα των ΕΠΑΛ και τα Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα των ΕΠΑΛ για τους υποψήφιους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προς διευκόλυνση των υποψηφίων.

Αναλυτικά η λίστα με τα εξεταστικά κέντρα

Δείτε παρακάτω την αναλυτική λίστα με τα εξεταστικά κέντρα

εξεταστικά κέντρα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις Πανελλήνιες 2023