ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2023 - results.it.minedu.gov.gr: Αγωνία τέλος - Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2023
In Time

https://results.it.minedu.gov.gr: Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων – Ανακοινώνονται σήμερα οι βάσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Τέλος στην αγωνία των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να δοθεί σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να μάθουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν εισαχθεί είτε μέσω sms στο κινητό τους, εφ' όσον είχαν προβεί τις απαραίτητες ενέργειες εγγραφής στη σχετική πλατφόρμα, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα - Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

Πώς θα διακυμανθούν οι βάσεις

Για το πώς θα διακυμανθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησε έπειτα κι από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων εξετάσεων, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.

Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο ίδιος, αναμένεται ελαφρά άνοδος των βάσεων εισαγωγής στο 4ο πεδίο των σπουδών Οικονομίας, περίπου στα 200 μόρια, αλλά και στο 1ο πεδίο στις νομικές σχολές και τις σχολές Ψυχολογίας.

Σε ένα μεγάλο επιστημονικό πεδίο όπως είναι το 4ο των σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, γράψανε ακριβώς ότι γράψανε και πέρυσι, είπε ο κ. Χατζητέγας. Σημείωσε πως «ήταν 1.500 περίπου περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτό το πολυπληθές πεδίο που συγκεντρώνει το 36% των υποψηφίων, θα έχουμε μια ελαφρά άνοδο των βάσεων. Περίπου 200 μόρια εκτιμάται ότι θα είναι αυτή».

«Ανοδο θα έχουμε και στις Νομικές και στις σχολές της Ψυχολογίας γιατί γράψανε καλύτερα. Είχαμε περισσότερους αριστούχους στις υψηλές βαθμολογίες. Είχαμε λοιπόν καλύτερα αποτελέσματα στο 1ο επιστημονικό πεδίο» ανέφερε συγκεκρμένα.

Παράλληλα, ο κ. Χατζητέγας προβλέπει πτώση στις Ιατρικές σχολές που θα αγγίξει και τα 200 μόρια, πτώση και στις Πολυτεχνικές σχολές με άνοδο όμως στα περιζήτητα τμήματα.

«Πτώση θα έχουμε στις Ιατρικές σχολές η οποία μπορεί να μην είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά θα αγγίξει σε ορισμένες περιπτώσεις τα 200 μόρια, κάτι το οποίο θεωρείται μεγάλο για τις ιατρικές σχολές και σίγουρα στα Πολυτεχνεία παρά το γεγονός ότι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες σε χαμηλόβαθμα τμήματα, εντούτοις και εκεί τα περιζήτητα τμήματα θα έχουν μια μικρή άνοδο των 150 έως 200 μόρια» εκτίμησε συγκεκριμένα.