ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός στη Ρόδο - Αισθητός σε πολλές περιοχές

Σεισμός στη Ρόδο - Αισθητός σε πολλές περιοχές
emsc-csem

Σεισμός Τώρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού EMSC), σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης (3/10), στις 07:44, σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά στην πόλη της Ρόδου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 16,8 χλμ., και επίκεντρο 37 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Από την πλευρά του, και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπισης (USGS), κατέγραψε το σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 18 χλμ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές από τη δόνηση.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

Απολύτως καθησυχαστικός εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 07:44 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, o κ. Λέκκας επισήμανε ότι «η δόνηση σημειώθηκε στο βόρειο άκρο της τεκτονικής πλάκας του Στράβωνα. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, γιατί ήταν επιφανειακός και οι πληροφορίες του ΟΑΣΠ υποδεικνύουν ότι δεν έχουμε κάποια επίπτωση στο χώρο του νησιού».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ τόνισε ότι «δεν έχει προκληθεί πανικός στο νησί της Ρόδου, καθώς το φαινόμενο δεν εμπνέει κάποια ανησυχία», ωστόσο ανέφερε ότι «θα υπάρξουν κάποιοι μετασεισμοί μικρότερης έντασης».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «το φαινόμενο δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον πολύ ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη Παρασκευή».

Ερωτηθείς και για τον ασθενή σεισμό των 3,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στο Λιτόχωρο του νομού Πιερίας, λίγο μετά τη δόνηση στην Ρόδο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε πως «δεν εμπνέει καμία ανησυχία».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ρόδος - Λέκκας στο Newsbomb.gr: Θα υπάρξουν μετασεισμοί