ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία: Ποιοι απεργούν σήμερα - Ποιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν

Απεργία: Ποιοι απεργούν σήμερα - Ποιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν
In Τime (αρχείου)

Απεργία - Όλες οι ειδήσεις: Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί σήμερα Τρίτη (24/9) η χώρα λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην Αθήνα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30.

Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Μετ΄ εμποδίων αναμένεται να διεξαχθεί η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες συμμετέχουν με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας στην εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΑΔΕΔΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αναφέρει ότι το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και «οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε, για να μην φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης».

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο», «με το οποίο, πέραν από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΜΕ

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)

Το ΕΚΑ απεργεί σήμερα και ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Όπως τονίζει, «η ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Αναλυτικότερα, το ΕΚΑ δηλώνει ότι απεργεί, διαμαρτυρόμενο:

«- Για την εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.

  • Για την κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.
  • Για τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών.
  • Για την κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
  • Για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.
  • Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, κλπ).
  • Για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ».

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην εικοσιτετράωρη απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας-Πειραιά, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ και το τραμ θα λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, αύριο Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ)

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Πειραιά η εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, με αφορμή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, μετά την προσφυγή που είχε καταθέσει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ) εναντίον της απόφασης της ΠΝΟ.

Ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (ΣΕΕΝ), σε ανακοίνωσή του, είχε ζητήσει από την ΠΝΟ να επανεξετάσει την απόφασή της για την πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στο πολυνομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ΠΝΟ. Επίσης, ανέφερε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των τουριστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις στο ΑΠΕ στελεχών των ναυτεργατικών σωματείων, η απεργία θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η απόφαση της διοίκησης της ΠΝΟ που αφορά την πραγματοποίηση εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, από τις 06:00 μέχρι τις 06:00 της επόμενης ημέρας, για το υπό κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Στην κινητοποίηση της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε συνέχεια της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να προκηρύξει και αυτή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου».

Επιπλέον, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε απεργία για σήμερα.

Κοινή διακήρυξη των τριών εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) για την απεργιακή κινητοποίηση

Οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) υπογραμμίζουν ότι δίνουν τα τελευταία χρόνια κοινό αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της παιδείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των εργαζομένων, ενώ σημειώνουν ότι τα συνδικάτα της εκπαίδευσης απεργούν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, «κόντρα στο "μίνι συνδικαλιστικό" σχέδιο νόμου, που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων».

Όπως επισημαίνουν, «το εκπαιδευτικό κίνημα της χώρας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων, παλεύοντας για την προστασία των δημόσιων αγαθών, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για ένα καλύτερο μέλλον».

Τράπεζες (ΟΤΟΕ)

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.
  • Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.
  • Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους.

Και τα δικαστήρια κλειστά

H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΟΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην απεργία υποστηρίζοντας ότι «με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος "ανάπτυξη" που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι καθώς σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου και ψήφισή του θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Στάση εργασίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργιακής κινητοποίησης, που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για σήμερα, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: «Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν επίσης οι παρακάτω Ομοσπονδίες και Σωματεία:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

  • Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  • Σωματείο ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. (COSCO)
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας και Θάσου
  • Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου
  • Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τα καταστήματα και Α.Ε. Αρκαδίας
  • Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων
  • Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης
  • Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας
  • Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ ΑΕ
  • Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών
  • Σωματείο Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών Νομού Φθιώτιδας
  • Συνδικάτο Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας
  • Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Ν. Βοιωτίας "Ο Σπάρτακος"
  • Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας
  • Σωματείο Εργαζομένων "Eurodrip"
  • Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης
  • Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.