ΚΑΙΡΟΣ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Σφοδρή κακοκαιρία την Παρασκευή - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (pics)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Σφοδρή κακοκαιρία την Παρασκευή - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (pics)
In Τime

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι το νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ - Ραγδαία μεταβολή έχει παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης (6/11) από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

Η κακοκαιρία σαρώνει από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην και Αττική, με ισχυρές βροχές και κατά τόπους έντονες καταιγίδες.

Το βαρομετρικό χαμηλό έχει «κυκλώσει» την Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (07/11), δίνοντας έντονα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην Ήπειρο μάλιστα δημιούργησε και σοβαρά προβλήματα, με πολλές περιοχές των Ιωαννίνων να βυθίζονται στο σκοτάδι για αρκετή ώρα.

Η βροχόπτωση στην Αττική ξεκίνησε λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα, ενώ στις 05:30 μια σφοδρότατη καταιγίδα έκανε τους δρόμους... ποτάμια! Οι καταιγίδες που σημειώνονται στο Λεκανοπέδιο είναι κατά τόπους πολύ ισχυρές, με τις Πυροσβεστική να είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πλημυρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, με τις Αρχές να εφιστούν την προσοχή των πολιτών.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού θα επηρεαστούν:

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής θα επηρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και βαθμιαία η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και της Αττικής), η Εύβοια, η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο καιρός σήμερα

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα δυτικά, την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και της Αττικής), την Εύβοια, την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη, θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Δείτε την τελευταία δορυφορική εικόνα της Ελλάδας και της Κύπρου, από τη NASA

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά με εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ που από βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά με εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ που από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά αρχικά στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και

πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά έως 7 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη με εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα βόρεια με εξασθένηση από τη νύχτα.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ που από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο (9/11)

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια
και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές.

Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι
πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές αναμένεται βελτιωμένος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα πελάγη
πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία σε πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στο Ιόνιο και τα
ηπειρωτικά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και παρόμοια φαινόμενα, έθεσε σε εφαρμογή το Πυροσβεστικό Σώμα, μετά τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

Παράλληλα, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επίσης, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα υπάρχουν στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter, ενώ για τον καιρό στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ, www.emy.gr.

Επίσης, για την κατάσταση σε κάθε περιοχή οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται από την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ, (www.astynomia.gr) και για οδηγίες στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ, www.civilprotection.gr.