ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα στη Ζάκυνθο: Με κανονιές η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγ. Διονυσίου (vid)

Χριστούγεννα στη Ζάκυνθο: Με κανονιές η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγ. Διονυσίου (vid)

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας εορτάζονται τα Χριστούγεννα στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με την παράδοση, εκτός από το έθιμο της Ζακυνθινής κουλούρας, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, με 3 κανονιές και χαρούμενα σένια από το καμπαναρίο Του, ο Άγιος της Συγγνώμης, Πολιούχος και Προστάτης απανταχού των Ζακυνθίων Άγιος Διονύσιος βγαίνει στη «Θύρα Του».

Η περιφορά του ιερού σκηνώματος του Αγ. Διονυσίου πραγματοποιείται μετά την Ακολουθία του μεσονυκτικού και της λιτής της Εορτής και πριν την Ακολουθία του Όρθρου των Χριστουγέννων.

Δείτε βίντεο από το τελετουργικό:

Όπως γράφει ο εκπαιδευτικός, λαογράφος και λογοτέχνης Διονύσης Φλεμοτόμος και αναφέρει το zantetimes.gr: «Ο ‘Άγιος Διονύσιος εκτός από τις δύο του μεγάλες γιορτές (17 Δεκεμβρίου και 24 Αυγούστου), όπου κρατούν τρεις μέρες κάθε φορά και το Σκήνωμά του παραμένει όρθιο για προσκύνημα, μπαίνει «στην Θύρα Του» και στις τρεις μεγάλες δεσποτικές γιορτές (Χριστούγεννα, Φώτα και Πάσχα). Έτσι απόψε το βράδυ, μέσα στην σιγαλιά, εκεί λίγο πριν τα χαράματα, θα ακουστούν 3 κανονιές και χαρούμενα σένια από το καμπαναρίο Του για να μάθει το νησί πως ο Προστάτης του όρθιος συνεορτάζει την μεγάλη γιορτή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Έκλεψε τράπεζα, πέταξε τα χρήματα στον αέρα φωνάζοντας «Καλά Χριστούγεννα» και πήγε για καφέ