ΕΛΛΑΔΑ

Στολίδι της Ορθοδοξίας:Εκδήλωση των Ελλήνων του Καΐρου για την αποκατάσταση του Ι.Ν Κων/νου & Ελένης

Στολίδι της Ορθοδοξίας:Εκδήλωση των Ελλήνων του Καΐρου για την αποκατάσταση του Ι.Ν Κων/νου & Ελένης

Ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου (ΣΕΚ) παρουσίασε την πορεία των έργων αποκατάστασης του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης - Ομιλητής, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Μιχάλης Μπίσκος -Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση της αποκατάστασης του Ναού, στην έδρα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα. 

Μία ξεχωριστή βραδιά διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, για όσους Αθηναίους - Αιγυπτιώτες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης και να θαυμάσουν την αποκατάστασή του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου και πολιτικός μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος, ο οποίος είχε την ευθύνη σχεδιασμού και επίβλεψης της αποκατάστασης του σημαντικού έργου, έκανε την παρουσίαση προβάλλοντας ένα σχετικό βίντεο με την εξέλιξη των εργασιών αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες.

Biskos.jpg

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νωρίς. Στη ξεχωριστή βραδιά το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, κ. Κώστας Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

Ένα από τα σημαντικότερα Χριστιανικά μνημεία της Αφρικής, ο Κοινοτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Ιερός Ναός των Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο αποτελεί κόσμημα στην ψυχή των Αιγυπτιωτών και ένα από τα ιστορικά μνημεία του ελληνισμού της Αιγύπτου.

Ένα μνημείο που συνεχίζει να μεταδίδει το μήνυμα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στα πέρατα του κόσμου.

Το Newsbomb.gr και η Ευδοκία Μύτιλη βρέθηκαν στο Κάιρο για το σημαντικό γεγονός των θυρανοιξίων του ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό γεγονός: Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ναός ανακαινίστηκε εκ βάθρων με την οικονομική υποστήριξη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και της μεγάλης ευεργέτιδας του ελληνισμού της Αιγύπτου κυρίας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού και παραδόθηκε στην κοινότητα σε μια λαμπρή τελετή τον περασμένο Σεπτέμβριο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β'.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’
Soifianou.jpg
H μεγάλη ευεργέτιδα του ελληνισμού της Αιγύπτου κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

Οι εργασίες αποκατάστασης, δεδομένης της ευρείας φθοράς τόσο στα θεμέλια, όσο και στα δομικά στοιχεία, έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Ο ναός είχε υποστεί μεγάλες ζημίες που πολύ σύντομα θα ήταν μη αναστρέψιμες λόγω της πολυετούς επιβάρυνσης της θεμελίωσης της Εκκλησίας από τα υπόγεια ύδατα.

Naos2.jpg

Σχεδόν ένα χρόνο διήρκεσαν και δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εάν όχι μόνο οι χρηματοδότες του αλλά και όλοι οι συντελεστές, δεν είχαν μεράκι για να παραδώσουν στην ιστορία και στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων ένα σπουδαίο μνημείο.

«Δεν υπάρχει Έλληνας Αιγυπτιώτης που να μην έχει περάσει από αυτό το Ναό. Στην κυρία Σοφιανού χρωστάμε το έργο αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπίσκος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής είπε στο Newsbomb.gr «με τη βοήθεια ανθρώπων όπως η κυρία Σοφιανού αλλά και με την δραστηριότητα της κοινότητας μπορούμε να κρατήσουμε αυτά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και να τους μεταδώσουμε το μήνυμα ότι συνέχεια υπάρχει» τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εισήγηση - «βόμβα»: Συνταγματική και νόμιμη η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης

Σχετικές ειδήσεις