ΕΛΛΑΔΑ

Κύμα συμπαράστασης Μητροπολιτών στον Εφραίμ

Κύμα συμπαράστασης Μητροπολιτών στον Εφραίμ

του Παναγιώτη Σουρέλη

Ζητούν την αποφυλάκισή του και καταγγέλλουν πολιτικά παιχνίδια

Την αποφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ζητούν ανοιχτά δεκάδες Μητροπολίτες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις τεσσάρων Μητροπολιτών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν άδικη και παράνομη την προφυλάκισή του, ενώ χαρακτηρίζουν πρόκληση το γεγονός, ότι οδηγήθηκε στις φυλακές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

AITWLEIAS

Μητροπολίτης Αιτωλίας: «Να ανακληθεί η απόφαση προφυλάκισης»

Για χτύπημα κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας κάνει λόγο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ.Κοσμάς, ενώ ζητεί την ανάκληση της απόφασης για την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. «Απίστευτη και ανέλπιστη είναι η απόφαση να προφυλακισθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και μάλιστα μέσα στις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Ελευθέρωσαν την Πατρίδα μας όλοι αυτοί οι πολέμιοι από τόσους κακοποιούς, από τόσους επιζήμιους και επικίνδυνους, οι οποίοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι και λυμαίνονται τον τόπο μας και έμεινε μόνο ο π. Εφραίμ ως επικίνδυνος για τη χώρα μας; Λυπούμαστε και αποδοκιμάζουμε την απόφαση αυτή και παρακαλούμε τους πολλούς συνειδητούς και πιστούς δικαστές μας, να υψώσουν αγωνιστική φωνή για να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση, κατά του π. Εφραίμ. Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο τον πόλεμο κατά της αμωμήτου πίστεώς μας. Αρκετά χρησιμοποίησαν το "τέχνασμα" Βατοπεδίου για να χτυπήσουν την Εκκλησία του Χριστού».

BEROIAS

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Εφραίμ θύμα πολιτικών παιχνιδιών»

Θύμα πολιτικών παιχνιδιών χαρακτηρίζει τον Εφραίμ ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ.Παντελεήμων. Μάλιστα, παρομοιάζει το «Γολγοθά» του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου με εκείνον που ανέβηκε ο Άγιος Στέφανος. «Ενώ οι δήμιοι του πρωτομάρτυρος Στεφάνου έβλεπαν στο πρόσωπο του αγίου την αγνότητα, την καθαρότητα της ζωής του, δεν δίστασαν να τον εκτελέσουν, διότι είχαν δεχτεί αυτήν την εντολή "άνωθεν". Κάτι τέτοιο, λοιπόν, φαίνεται να συμβαίνει και με τον Γέροντα Εφραίμ, του οποίου η ζωή είναι καθαρή, γεμάτη αγαθοεργίες, προσευχή και άσκηση. Κάποιοι λοιπόν θέλουν σαν άλλοι δήμιοι να τον "θανατώσουν", εκτελώντας εντολές "άνωθεν»". Ο Γέροντας Εφραίμ είναι το θύμα όλων αυτών των πολιτικών παιχνιδιών που κρύβονται από πίσω, ο Γέροντας Εφραίμ υπομένοντας όλη αυτή την κατάσταση θα έχει επουράνιο μισθό, αλλά αλίμονο σε όλους αυτούς που εις βάρος του Γέροντα, του Αγίου Όρους, της Εκκλησίας προσπαθούν να επωφεληθούν είτε οικονομικά, είτε πολιτικά».

NAYPAKTOY

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Δεν έγινε το ίδιο σε κρατικά όργανα»

Δύο μέτρα και δύο σταθμά καταγγέλλει, ότι ακολουθήθηκαν στην περίπτωση του ηγουμένου Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος. Οι πολιτικοί ξέπλυναν τις αμαρτίες τους στην Κολυμπήθρα του Σιλωάμ, ενώ ο Αρχιμανδρίτης οδηγήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού. «Δεν θέλω να αναμειχθώ στη δικαστική αυτή υπόθεση, ούτε στην κρίση των Δικαστών, αλλά η έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ηγουμένου π. Εφραίμ για τους λόγους που ανακοινώθηκαν και μάλιστα παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ δεν έγινε το ίδιο σε κρατικά όργανα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή και που έχουν μεγαλύτερες ευθύνες, μου μοιάζει προβληματική. Από όσα έχω ακούσει, πρόκειται για μια αστική υπόθεση η οποία έλαβε ποινική διάσταση, που δεν μπορώ να κατανοήσω. Θεωρώ ότι θέματα που σχετίζονται με το Άγιον Όρος πρέπει όλοι μας να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, διότι το Άγιον Όρος αποτελεί έναν μεγάλο θησαυρό της Εκκλησίας και του Γένους μας, παγκοσμίου ακτινοβολίας. Τελικά πιστεύω, ότι ο π. Εφραίμ θα αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή εκκλησιαστικώς και πνευματικώς, οι δε νομικοί του σύμβουλοι θα πράξουν τα δέοντα».

SAMOY

Μητροπολίτης Σάμου: «Συγκαλύπτουν ευθύνες άλλων»

Αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει την προφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων, κ.Ευσέβιος. «Στοχοποιείται και κατηγορείται μόνον ένας και μάλιστα Κληρικός, με σκοπό απὸ τη μία μεριά να συγκαλυφθούν ευθύνες άλλων και απὸ την άλλη να χτυπηθεί στὸ πρόσωπό του π.Εφραίμ όλη η Εκκλησία, ο ιερὸς Κλήρος, ο Μοναχισμὸς και ο ευσεβὴς Λαός, κατὰ τις ημέρες μάλιστα της Μητροπόλεως των εορτών, που είναι τα Χριστούγεννα, φαινόμενο σύνηθες κατὰ τις μεγάλες εορτές. Στο διάβα τόσων αιώνων η Εκκλησία μας γνώρισε και την φυλακὴ και την εξορία και τα βασανιστήρια και τον θάνατο ακόμη, κι όμως μέσα απὸ αυτὰ δοξάζεται, καθώς έτσι συμμετέχει στον Σταυρὸ του Χριστού, τον οποίον ακολουθεί η Ανάστασή Του».