ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Πολιορκία σε Έβρο και νησιά – Συνεχείς απόπειρες εισβολής στο ελληνικό έδαφος

Μεταναστευτικό: Πολιορκία σε Έβρο και νησιά – Συνεχείς απόπειρες εισβολής στο ελληνικό έδαφος

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα στα ελληνικά σύνορα - Οι Τούρκοι αδειάζουν στη συνοριακή γραμμή κάθε λογής εθνικότητα και τη σπρώχνουν προς την Ελλάδα – Ολονύχτιες μάχες μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών

Δραματική παραμένει η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να ωθούνται από την τουρκική κυβέρνηση στη συνοριακή γραμμή προκειμένου να εισβάλλουν στην Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Το Newsbomb.gr και οι ανταποκριτές του σε Έβρο και Μυτιλήνη καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Το βράδυ της Κυριακής αλλά και τα ξημερώματα ομάδες προσφύγων, αλλά κυρίως μεταναστών προσπάθησαν να τραβήξουν τα συρματοπλέγματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να μπουν στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως ασπίδες λαμαρίνες και κομμάτια από βαρέλια.

Δυνάμεις των ΜΑΤ ωστόσο, που έχουν παραταχθεί σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου απώθησαν τους επίδοξους εισβολείς. Το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν 98 πρόσφυγες και μετανάστες που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα. Κανένας εξ αυτών δεν ήταν από τη Συρία και το Ιντλίμπ, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές. Αντιθέτως οι χώρες καταγωγής τους ήταν το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Πακιστάν. Ανάμεσα τους βρέθηκαν και δύο Τούρκοι, οι οποίοι κρατούνται με σκοπό να διερευνηθεί ο ρόλος τους στην προσπάθεια «εισβολής» μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι όχι μόνο διευκολύνουν τους μετανάστες στη μετακίνηση προς τις Καστανιές Έβρου και τους μοιράζουν δακρυγόνα, αλλά ρίχνουν πλέον και οι ίδιοι χημικά σε Έλληνες αστυνομικούς.

Από την πλευρά τους, οι μετανάστες πετούν συνεχώς πέτρες και καδρόνια και βρίζουν τους Έλληνες που αποτρέπουν την εισβολή τους.

Τραγική είναι και η κατάσταση και σε Μυτιλήνη και Χίο, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να επιχειρούν με βάρκες να εισβάλουν στη χώρα μας και να απωθούνται από λιμενικούς αλλά και ντόπιους.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Κάνουν τα πάντα για να μπουν στην Ελλάδα

Καθώς το τελωνείο στις Καστανιές παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από ισχυρότατες δυνάμεις πολλοί μετανάστες αναζητούν εναλλακτικές διόδους στην Ελλάδα.

Όπως είπε στον ανταποκριτή του Newsbomb.gr στον Έβρο, Κώστα Πλιάκο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, από το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση στην περιοχή έχει τροποποιηθεί. Παρότι αρχικά οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή, αργότερα άρχισαν να κινούνται κατά μήκος του φράχτη αναζητώντας κάποιο πέρασμα στην Ελλάδα.

Ορισμένοι κατέστρεφαν τον συρμάτινο φράχτη και άλλοι βουτούσαν στα παγωμένα νερά του Έβρου για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Οι περισσότεροι δεν τα κατάφερναν. Και όσοι κατόρθωναν τελικά να περάσουν σε ελληνικά εδάφη εντοπίζονταν και συλλαμβάνονταν από την ελληνική αστυνομία.

Τις τρύπες που άνοιγαν στους συρμάτινους φράχτες επιδιόρθωναν στη συνέχεια, όπως φαίνεται και από φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του το CNN Greece, άνδρες της ελληνικής αστυνομίας.

Συνεχίζεται το «κύμα»

Το μεταναστευτικό «κύμα» προς τα ελληνικά σύνορα συνεχίζεται ακάθεκτο, με εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθύνονται με λεωφορεία προς την Αδριανούπολη για να περάσουν τα σύνορα.

Παρά τα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η διέλευση σε κανέναν, η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται και όλο και περισσότερος κόσμος προσπαθεί να φτάσει στην ευρύτερη περιοχή.

Πέτσας: Ασύμμετρη απειλή κατά της χώρας – Αυτά είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής (01/03), η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε δηλώσεις, αναφορικά με τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ για ενίσχυση των συνόρων.

Ο κ. Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, με υπαίτιο την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε χώρα διακινητή που εκμεταλεύεται πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως σημείωσε, λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.«Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.

«Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της.

Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  • Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  • Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  • Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στέλιου Πέτσα:

«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.

Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.

Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της. Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Τούρκοι ρίχνουν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις με καθοδήγηση από drones – Δείτε τα βίντεο